• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Як проводиться компенсація витрат за прихисток ВПО

eye

497

11.05.2022 09:04

RSS

3 травня виконавчий комітет міської ради затвердив у новій редакції ПОРЯДОК компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб на території населених пунктів, що входять до нашої громади.

На що варто звернути особливу увагу.

1. Компенсація надається громадянам України віком від 18 років, які є власниками житла або їх представниками, наймачами (орендарями) житла державної або комунальної власності, спадкоємцями, які прийняли спадщину, і безоплатно розміщували в цих приміщеннях внутрішньо переміщених осіб, крім членів своєї сім’ї.

 2. Власникам жилих приміщень необхідно внести відомості до веб-ресурсу “Прихисток” щодо приміщень  приватного житлового фонду, доступних для безоплатного розміщення внутрішньо переміщених осіб у Хмільницькій міській територіальній громаді.

3. Не пізніше наступного дня з дня розміщення внутрішньо переміщених осіб власник жилого приміщення має подати до Центру надання адміністративних послуг у м. Хмільнику (ЦНАП) за адресою вул. Столярчука, 10 у м. Хмільнику заяву про розміщення ВПО та підтвердити реєстрацію жилого приміщення у веб-ресурсі “Прихисток” (скріншот – роздруківка фото зі сторінки акаунту з веб-ресурсу “Прихисток”).

4. Для отримання компенсації власник жилого приміщення не пізніше п'яти днів з дня закінчення звітного місяця подає до ЦНАПу заяву за формою. Заява подається в паперовій формі або засобами електронного зв’язку в електронній формі admincentr_hm@ukr.net

До заяви додаються такі документи:

- копії документу, який посвідчує його особу, та реєстраційного номера облікової картки платника податків власника жилого приміщення, завірені власним підписом з пред’явленням оригіналу (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку у паспорті) та документу, який посвідчує його особу, і реєстраційного номера облікової картки платника податків представника власника;

- копії документу/документів, що підтверджують право власності на жиле приміщення, в якому розміщуються внутрішньо переміщенні особи, а саме:

  • договору, на підставі якого набувається право власності (купівлі-продажу, дарування, міни);
  • свідоцтво про право власності, видане органом приватизації наймачам житлових приміщень у державному житловому фонді;
  • свідоцтва про право власності на нерухоме майно, видане до 1 січня 2013 року органом місцевого самоврядування або місцевою державною адміністрацією;
  • свідоцтва про право на спадщину, видане нотаріусом чи консульською установою України.

5. Заяву можна подати і в електронній формі. До такої заяви додаються електронні копії (фотокопії):

  • документа, який посвідчує особу, яка розмістила внутрішньо переміщених осіб;
  • документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням, або документа, що підтверджує повноваження представника власника.

6. У день припинення розміщення внутрішньо переміщених осіб або зміни їх кількості власник жилого приміщення ЗОБОВ’ЯЗАНИЙ подати до ЦНАПу заяву з інформацією про зміну переліку осіб, розміщених у жилому приміщенні.

7. У разі, коли інтереси власника представляє інша особа, повноваження представника власника підтверджуються нотаріально посвідченою довіреністю.

Якщо жиле приміщення є спільною сумісною (частковою) власністю співвласників, компенсацію може отримувати один із співвласників за згодою іншого, що підтверджується письмово іншим співвласником.

За наявності нотаріально посвідченої довіреності від власника жилого приміщення на розпорядження нерухомим майном - розміщення та відповідну компенсацію може отримувати довірена особа.

8. Виконавчий комітет міської ради проводить перевірку наведених у заяві відомостей з відвідуванням (у разі потреби) місця розміщення внутрішньо переміщених осіб, зокрема з метою перевірки факту такого розміщення, його безоплатності, кількості розміщених осіб та умов їх проживання, паперових та електронних документів, що посвідчують особу, а також свідоцтва про народження внутрішньо переміщеної особи, довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, документів, що підтверджують приналежність до вразливих груп населення або їх соціальний статус.

9. Підставами для відмови у виплаті компенсації є встановлення невідповідності даних про осіб, кількості розміщених осіб, кількості людино-днів даним, зазначеним у заяві.

10. Сума компенсації розраховується управлінням праці та соціального захисту населення міської ради з урахуванням кількості днів, протягом яких жиле приміщення надавалося для розміщення внутрішньо переміщеної особи, з дня розміщення внутрішньо переміщених осіб, але не раніше дати включення до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб інформації про розміщення внутрішньо переміщеної особи у відповідному жилому приміщенні.

До прикладу: якщо власники житла прихистили ВПО 15 березня, подали заяву про розміщення 25 березня, то отримати компенсацію за березень можна лише за період з 24 по 31 березня 2022р. Або, якщо переселенців розмістили 25 березня, а вони отримали довідку ВПО 28 березня, то компенсація буде здійснюватися з 28 березня.

Кількість людино-днів визначається шляхом додавання кількості внутрішньо переміщених осіб, які проживали у жилому приміщенні власника, в кожний день місяця.

Сума компенсації за кожен людино-день визначається на рівні 14,77 гривні.

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Хмільницької міської ради

Назад до розділу