• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Шануймо символи свої: Вимоги до встановлення Державного Прапора України

eye

566

28.06.2022 09:14

RSS

Громадяни кожної країни поважають свої символи.

У нашій державі це - Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України.

З нагоди 26-ї річниці Конституції України установи та жителі громади встановлюють Державний Прапор України.

Постанова Верховної Ради України від 28 січня 1992 року № 2067-XII «Про Державний прапор України» встановлює: «Затвердити Державним прапором України національний прапор, що являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої – синього кольору, нижньої – жовтого кольору, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3».

У Конституції України (ст.20) вказано: «Державний Прапор України – стяг iз двох рiвновеликих горизонтальних смуг синього i жовтого кольорiв.

1. Державний Прапор України прикріплюється до древка чи прапорової щогли (флагштока). Древко виготовляється з порід дерева світлого кольору та покривається безколірним лаком. Верхня частина древка оформляється у вигляді конуса.

Співвідношення ширини Державного Прапора України до довжини древка повинно бути не менш як 1:3, а до висоти прапорової щогли (флагштока) - не менш як 1:6.

2. Державний Прапор України встановлюється або піднімається на видному місці будинку (будівлі), у верхній центральній частині з урахуванням особливостей її архітектурного стилю.

У разі встановлення або підняття Державного Прапора України на фасаді будинку (будівлі) древко вставляється у кронштейн, який кріпиться до фасаду так, щоб древко утворювало з фасадом кут не більш як 45 градусів. Нижня частина кронштейна кріпиться до фасаду будинку (будівлі) не нижче ніж два метри від землі.

Перед фасадом будинку (будівлі) Державний Прапор України піднімається на прапоровій щоглі (флагштоку).

3. Державний Прапор України, що встановлюється або піднімається постійно на будинку (будівлі) або біля будинку (будівлі), повинен освітлюватися в темну пору доби.

4. У приміщеннях, в яких проводяться офіційні або урочисті заходи чи засідання, Державний Прапор України встановлюється праворуч від трибуни або президії.

У службових кабінетах Державний Прапор України встановлюється праворуч від робочого місця посадової особи.

У разі, коли Державний Прапор України вивішується на стіні, його полотнище розгортається на правий бік, а коли піднімається вертикально - праворуч від трибуни або президії чи робочого місця посадової особи.

5. Державний Прапор України повинен бути чистим та непошкодженим, його розмір та кольори повинні відповідати вимогам цього Закону.

6. Встановлений або піднятий Державний Прапор України не повинен торкатися поверхні землі та води, підлоги, дерев чи інших предметів.

Шануймо свої символи!

З ними – ми українці!

З ними Україна – єдина, вільна і непереможна!

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю міської ради

Назад до розділу