• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

За подання недостовірних даних– відповідальність!

eye

293

29.07.2022 13:44

RSS

За перше півріччя 2022 року спеціалісти сектору контролю за наданням соціальної підтримки управління праці та соціального захисту населення Хмільницької міської ради виявили 40 випадків надання недостовірної/ неповної інформації одержувачами державних коштів. Це призвело до незаконно отриманих одержувачами державних коштів на суму 274,0 тис. грн. Всі кошти повернуто до державного бюджету.

Звертаємо увагу громадян:

Згідно з чинним законодавством України, особа, яка подає до управління праці та соціального захисту населення Хмільницької міської ради документи на отримання соціальної адресної допомоги, житлової субсидії, пільг, компенсації, власноручно заповнює декларацію, де зазначає дійсні свої доходи та майновий стан сім’ї.

До повноважень Управління належить перевірити достовірність і повноту інформації, зазначеної в декларації заявників.

У разі виявлення подання громадянами документів з неповною або недостовірною інформацією, задекларованою заявником, у відповідності з чинним законодавством, зайво нараховані кошти підлягають поверненню. У разі неповернення отримувачами субсидій, пільг, державних соціальних допомог надміру нарахованих сум добровільно у встановлений термін, управління стягує такі кошти шляхом подання позовної заяви до суду.

Щодо державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, якщо виявлення навмисно поданих недостовірних чи прихованих відомостей, що вплинули або могли вплинути на встановлення права для отримання соціальної допомоги та визначення її розміру, припиняється виплата допомоги і на наступний термін допомога призначається не раніше, ніж через шість місяців, починаючи з першого числа виявлення порушення.

Надміру нараховані кошти допомоги повертаються заявником в термін, який встановлений управлінням в залежності від матеріального стану сім’ї.
 

Отримувачам державної соціальної допомоги слід пам’ятати, що в разі виявлення подання документів із свідомо неправдивими відомостями, неподання відомостей про зміни у складі сім’ї (влаштування дитини на повне державне утримання, працевлаштування, зміна місця проживання та інше), управління визначає суму переплати допомоги і повідомляє заявника про повернення надміру нарахованих коштів.

Відповідно до п.90 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 р. №848, громадянин, якому призначено житлову субсидію, зобов’язаний протягом 30 календарних днів поінформувати структурний підрозділ з питань соціального захисту населення про виникнення обставин, зокрема щодо:

  • зміни складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) членів домогосподарств; зміни соціального статусу членів домогосподарства;
  • зміни у складі сім’ї члена домогосподарства;
  • зміни переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання;
  • зміни управителя, виконавця комунальних послуг (крім випадків, коли інформація про зміну надається виконавцем послуги);
  • створення об’єднання, отримання ним або членом сім’ї особи із складу домогосподарства одноразово доходу у сумі, що перевищує 25-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб;
  • настання умов, за яких втрачається право на отримання субсидії на понаднормову площу житла.

Відповідно до п.91 «У разі зміни складу зареєстрованих (фактично проживаючих) у житловому приміщенні (будинку) осіб, складу сім’ї члена домогосподарства, переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, настання умов, зазначених в абзаці дев’ятому пункту 90 цього Положення, подаються нові заява та декларація».

Наголошуємо:

Громадяни - одержувачі допомог, пільг та субсидій є відповідальними за декларування всіх доходів і щодо своєчасного інформування про зміни складу зареєстрованих, зміни у складі сім’ї тощо.

Просимо пам’ятати про це, щоб уникнути повернення нарахованих державних коштів та судових процесів.

Управління праці та соціального захисту населення Хмільницької міської ради

 

 

Назад до розділу