• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Соціальні гарантії для захисників України

eye

377

14.10.2022 11:08

RSS

На обліку в управлінні праці та соціального захисту населення Хмільницької міської ради перебуває :

  • 415 учасників бойових дій, які приймали безпосередню участь в антитерористичній операції/операції об’єднаних сил;
  • 107 учасників бойових дій, які брали участь у бойових діях в Республіці Афганістан та на території інших держав де велися бойові дії;
  • 13 осіб з інвалідністю внаслідок війни, які приймали безпосередню участь в антитерористичній операції/операції об’єднаних сил;
  • 2 осіб з інвалідністю внаслідок війни, які брали участь у бойових діях під час Другої світової війни;
  • 36 осіб з інвалідністю внаслідок війни, які брали участь у бойових діях в Республіці Афганістан та на території інших держав де велися бойові дії.

Відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» особи з інвалідністю внаслідок війни та учасники бойових дій користуються знижкою плати за користування житлом (квартирної плати) та за комунальні послуги в межах середніх норм споживання, зокрема:

  • Учасники бойових дій 75% знижкою;
  • Особи з інвалідністю внаслідок війни 100%  знижкою.

Відповідно до постанови КМУ від 7 травня 2022 року Кабінет Міністрів України №540 «Деякі питання виплати у 2022 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань»» одноразову грошову допомогу до 5 травня у 2022 році отримали:

-  142 учасники бойових дій, на загальну суму 211,7 тис. грн.;

- 1 особа з інвалідністю внаслідок війни, на загальну суму 3,9 тис. грн.;

- 9 членів сімей загиблого (померлого) ветеран війни, на загальну суму 8,7 тис. грн..

З початку 2022 року діє  комплексна Програма підтримки  учасників Антитерористичної операції, операції  об’єднаних сил, осіб, які беруть(брали) участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії  Російської Федерації на території України  та членів їхніх сімей  – мешканців населених пунктів, що входять до складу Хмільницької міської територіальної громади, на 2022-2023 рр., затверджена рішенням виконавчого комітету від 07.04.2022р. №141. Метою програми є підвищення рівня соціального, медичного та побутового захисту учасників АТО та членів їх сімей, підтримання їх належного морально-психологічного стану, поліпшення ефективності взаємодії структурних підрозділів міської ради з місцевими громадськими організаціями, установами та іншими юридичними особами у сфері підтримки учасників АТО та членів їх родин.

 Протягом 9 місяців 2022 року, відповідно до зазначеної програми надано матеріальну допомогу 92 особам  на загальну суму 1 мільйон 179,8 тис. грн., зокрема:

- щомісячну соціальну грошову допомогу 27 членам сімей загиблих або померлих  учасників антитерористичної операції для компенсації за пільговий проїзд  на загальну суму 37,7 грн.;

- одноразову матеріальну допомогу 1 учаснику АТО/ООС та їх сім'ям на загальну суму 3,0 тис. грн.;

- одноразову грошову допомогу 9 сім'ям загиблих/померлих учасників АТО/ООС на вирішення побутових питань на загальну суму 132,0 тис. грн.;

- одноразову матеріальну допомогу на лікування  3 учасникам  АТО/ООС  на загальну суму 2,8 тис. грн.;

- 18 членам сімей військовослужбовців, які загинули або померли захищаючи незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, допомогу на поховання в розмірі 540,0 тис. грн.

- 6 військовослужбовцям, які отримали поранення, контузію, каліцтво, травми, захворювання під час захисту незалежності, суверенітету та  територіальної цілісності України на суму 89,3 тис. грн.;

- 1 багатодітній сім’ї загиблого військовослужбовця на суму 200,0 тис. грн.;

- 1 вдові,   загиблого Героя України з нагоди  народження дитини в розмірі 50,0 тис. грн.;

-  одноразову матеріальну підтримку сім’ям загиблих військовослужбовців та військовослужбовців військових формувань, які захищають суверенітет та територіальну  цілісність України, для покриття організаційних витрат на поїздку 5 дітей до літнього табору «Колос-Братерство» на суму 20,0 тис. грн.;

- 21особі, а саме:  одному з батьків, та вдовам загиблих/померлих  учасників АТО одноразову матеріальну допомогу до Дня захисника України на суму 105,0 тис. грн.

В рамках виконання заходів Обласної комплексної цільової програми  підтримки  учасників бойових дій, членів їх сімей  та членів сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції /операції об’єднаних сил, затвердженої рішенням 15 сесії обласної  Ради  8 скликання  від 24.12.2021 № 298 з обласного бюджету було здійснено виплату 31 особі на загальну суму 1 млн.149 тис. грн., зокрема:

  • 18 особам одноразову матеріальну допомогу для здійснення почесної церемонії поховання осіб, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України на суму 1116,45 тис. грн.;
  • виплату щорічної матеріальної допомоги членам сімей захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України» 13 особам на суму 32,3 тис. грн.

15 учасників бойових дій, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, операції об’єднаних сил перебувають на обліку в управлінні праці та соціального захисту населення міської ради для забезпечення путівкою санаторно-курортного лікування. В 2022 році планується оздоровлення 2 учасників бойових дій в осінній період.

Станом на 1 жовтня поточного року в управлінні праці та соціального захисту населення Хмільницької міської ради знаходиться на обліку 4 учасники бойових дій, які брали безпосередню участь у антитерористичній операції, операції об’єднаних сил для проходження професійної адаптації. 2 учасники бойових дій пройшли професійну адаптацію на базі ПП «Профавто-12». Ще один учасник АТО проходить навчання в даний період.

На базі Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Хмільницької міської ради діє соціально-транспортна служба «Надія» перевезення людей з обмеженими фізичними можливостями, за викликом, якою можуть скористатися ветерани війни, які мають поранення, з метою дістатися до закладів охорони здоров'я, протезно-ортопедичних підприємств та установ, що надають послуги з реабілітації, лікування та адаптації.

Питання різнобічної підтримки учасників бойових дій та їх сімей  перебувають під постійним контролем виконавчого комітету Хмільницької міської ради і відповідних структурних підрозділів.

 

Управління праці та соціального захисту населення

Хмільницької міської ради

 

Назад до розділу