• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Голокост у пам’яті мого народу

eye

117

27.01.2023 09:03

RSS

Шановна громадо!

 

У серці людини, яка сповідує чесноти добра, гідності та милосердя, є завжди місце для Пам’яті.

27 січня наша пам'ять пульсує за світовим часом і відлунює болючими споминами. Ми згадуємо жертв Голокосту – мучеників і праведників світу, невинні душі яких бездушно спопеляли нацисти під час Другої світової війни.

Це були активні своєю позицією люди, переважно євреї, яких свідомо знищували, заганяли в гетто, відправляли до газових камер.

За свідченням документальних джерел Нюрнберзького трибуналу, через табір смерті в Аушвіц-Біркенау у польському місті Освенцим пройшло 2,5 мільйони людей, переважна більшість яких загинула мученицькою смертю.

Всенародним символом Голокосту став Бабин Яр — місце розстрілу понад 150 тисяч євреїв та представників різних національностей.

Велика трагедія єврейського народу залишила свій кривавий відбиток і в історії міста Хмільника.

Ми маємо локальне місце пам’яті - Меморіальний парк жертвам нацизму з 6 могилами-курганами, пам’ятником жертвам Голокосту, обеліском Невідомому Праведнику та символами війни, духовний знак єврейства. Тут у німій тиші спочивають глибокі духом Вічності спогади всіх страчених тогочасним режимом, всіх, хто рятував і рятувався від чорної тіні нацистських злодіянь. Тут – наша родинна пам'ять, яка єднає, вчить милосердю, толерантності, поваги, засуджує бодай найменші прояви зневаги до людини.

Історія вчить людство не тільки пам’ятати! Історичні події трагічного сенсу застерігають всіх і кожного: «Ніколи знову!».

На жаль, історія повторюється. Цього року ми вшановуємо жертв Голокосту в умовах повномасштабної війни росії проти України. Проти українців росія застосовує геноцидні практики – вороже знищує українську ідентичність та українську націю. Намагається зламати волю українців до спротиву, кидає проти нас весь свій терористичний арсенал. Але, як би нам не було важко, наші волелюбні серця – не схилити, наш народ – не скорити! У єднанні ми переможемо, як світло перемагає темряву, бо ми захищаємо свою Землю – рідну, одну, батьківську.

 

Світла пам'ять всім страченим без вини!

Слава мужнім! Миру всім волелюбним серцям!

Миру – нашій благодатній Землі!

 

З повагою -

Міський голова

Микола ЮРЧИШИН

Назад до розділу