• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Голокост... Серце промовляє болем

eye

205

30.01.2023 15:50

RSS

Голокост…Серце промовляє всенародним болем…

Сьогодні, 30 січня, у Хмільницькій міській раді за участі посадовців міста і району, істориків, краєзнавців, працівників культури та музеїв, представників єврейської общини та всіх зацікавлених презентовано фільм «Нехай розкажуть сосни…». Документальна стрічка відзнята місцевою кіностудією «Гіпаніс».

Розпочав захід міський голова Микола Юрчишин, який висловив співчуття всім, хто зазнав нелюдських страждань у роки Другої світової війни та наголосив, що пам'ять про жертв Голокосту є нашим священним обов’язком і застереженням для нинішніх та майбутніх поколінь.

Учасники заходу вшанували пам'ять жертв Голокосту хвилиною мовчання.

Історичний підтекст заходу зробили директорки місцевих музеїв – Тетяна Маценко та Наталія Пацанівська. Краєзнавці зачитали пульсуючі смутком історичні спогади місцевих краян-очевидців про те, які нелюдські страждання судилося нести невинним людям від рук нацистів.

Наталія Пацанівська передала єврейській общині надгробний камінь, який до музею принесли жителі громади для увічнення пам’яті про скорботні події єврейського народу.

Після перегляду фільму слово мала очільниця місцевої єврейської общини Марія Колтонюк. Зі сльозами на очах пані Марія розповіла як вона разом зі своєю єврейською спільнотою доносить жорстоку правду про Голокост на теренах громади, України і на міжнародному рівні, зокрема під час недавньої поїздки до Швейцарії, аби промовисте гасло «Ніколи знову!» - було навічним застереженням в усі часи і на всіх континентах світу.

Глибоким словом торкнулася серця хмільничанка Едуарда Давидзон-Цебер, яка подякувала фундатору меморіального парку жертв нацизму Ісаку Абовичу, міжнародним спільнотам, меценатам та усім, хто долучався до спорудження пам’ятного місця. Особливу вдячність пані Едуарда висловила міському голові Миколі Юрчишину та його команді за сприяння і допомогу у благоустрої меморіального комплексу в лісовій зоні. «Це наш біль! Ніколи знову!» - підсумувала Е.Давидзон.

Захід завершився покладанням квітів до пам’ятних місць жертв нацизму.

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю міської ради

Назад до розділу