• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

За подання недостовірних даних – відповідальність!

eye

455

08.02.2023 09:12

RSS

Хмільницька міська рада контролює додержання вимог законодавства України під час надання соціальної підтримки населенню та за цільовим використанням коштів державного бюджету.

Згідно з чинним законодавством України, особа яка подає до Управління праці та соціального захисту населення документи на отримання державної соціальної допомоги, компенсації заповнює декларацію, де зазначає дійсні свої доходи та майновий стан сім’ї. При цьому письмово дає згоду на збір та перевірку інформації про сім’ю, доходи всіх її членів, їх власність та майно.

До повноважень Управління передбачено проведення перевірок достовірності та повноти інформації, зазначеної заявниками в декларації.

Спеціалістами проводяться додаткові перевірки відомостей, наданих під час звернення за державними виплатами. Проводяться обстеження матеріально-побутових умов проживання сімей та оформляються відповідні акти обстеження, на підставі яких призначаються державні виплати (за потреби, згідно вимог чинного законодавства). Опрацьовуються рекомендації, надані щомісяця Міністерством фінансів України, що здійснює верифікацію та моніторинг державних виплат.

У разі виявлення подання громадянами документів з неповною або недостовірною інформацією, задекларованою заявником, у відповідності з чинним законодавством, здійснюються передбачені законодавством заходи щодо повернення та/або стягнення сум неправомірно отриманих державних виплат.

Стосовно державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, якщо виявлення навмисно поданих недостовірних чи прихованих відомостей, що вплинули або могли вплинути на встановлення права для отримання соціальної допомоги та визначення її розміру, припиняється виплата допомоги і на наступний термін допомога призначається не раніше, ніж через шість місяців, починаючи з першого числа місяця, в якому виявлено порушення.

Надміру нараховані кошти допомоги повертаються заявником в термін, який встановлений управлінням в залежності від матеріального стану сім’ї.

Отримувачам державної соціальної допомоги, слід пам’ятати, що в разі виявлення подання документів із свідомо неправдивими відомостями, управління визначає суму переплати допомоги і повідомляє заявника про повернення надміру нарахованих коштів.

У разі неповернення отримувачами державних соціальних допомог надміру нарахованих сум добровільно у встановлений термін, управління подає відповідні матеріали до суду з метою подальшого стягнення державних коштів з віднесенням судових витрат на рахунок одержувача.

Також у випадках неправомірного або повторного отримання внутрішньо переміщеними особами допомоги на проживання за певний період суми виплаченої допомоги повертаються особою добровільно або за вимогою органу соціального захисту населення.

Звертаємося до заявників відповідально декларувати всі доходи та майновий стан, щоб уникнути повернення нарахованих державних коштів та судових процесів.

У результаті перевірок достовірності інформації, наданої одержувачами соціальних допомог та громадянами, які входять до складу їх сімей, про доходи та майновий стан, протягом 2022 року виявлено 95 випадків надання недостовірної/ неповної інформації, що призвело до незаконно отриманих громадянами державних коштів на суму 591,0 тис. грн.

Кошти повернуто до державного бюджету. Також виявлено 18 випадків подвійної виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам на суму 202,0 тис. грн. та 15 випадків припинення виплати допомоги у зв’язку зі зміною місця проживання (виїзд) на суму 51,0 тис. грн., які повернуто громадянами добровільно.

 

Управління праці та соціального захисту населення Хмільницької міської ради

Назад до розділу