• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Запроваджується епідеміологічний нагляд за стічними водами

eye

145

20.02.2023 14:44

RSS

Дослідження показали, що аналізуючи господарсько-побутові стоки, можна виявити віруси ще до того, як вони почнуть масово поширюватися серед людей.

Вперше метод нагляду за стічними водами протестували на виявлення грипу в епідеміологічному сезоні 2022-2023. Його чутливість дозволила прогнозувати епідемічну ситуацію із захворюваністю на грип на 2 тижні раніше, аніж іншими методами, отже швидше відреагувати та пропонувати превентивні заходи.

З жовтня 2022 р. такий метод було запроваджено у чотирьох областях України – Львівській, Чернівецькій, Кіровоградській та Дніпропетровській. Ще у п’яти – Чернігівській, Київській, Житомирській, Рівненській та Вінницькій – він буде впроваджуватися цього року. Над цим працюють фахівці державних установ – центрів контролю та профілактики хвороб МОЗ України (ЦКПХ).

Інноваційний вид епіднагляду запроваджений за всебічного сприяння проєкту «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні», що виконує міжнародна організація РАТН за підтримки USAID Ukraine - USAID Україна, у співпраці з Центр громадського здоров’я України

МОЗ України 

Назад до розділу