• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

22 лютого - Всесвітній день енцефаліту

eye

62

22.02.2023 15:50

RSS

Всесвітній день енцефаліту було створено у 2014 року з ініціативи Всесвітнього Товариства енцефаліту. Тема цьогорічного Дня - «Пролий світло на енцефаліт» .

Енцефаліт – запалення головного мозку. Причину енцефалітів встановити не завжди вдається. Енцефаліти бувають первинні та вторинні, вірусні та мікробні, інфекційно-алергічні, алергічні та токсичні.

Як наголошують у Центрі громадського здоров’я України випадки кліщового вірусного енцефаліту в Україні поодинокі. А от із хворобою Лайма ситуація складніша. Так за інформацією ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб» протягом минулого сезону на Вінниччині виявлено 214 випадків хвороби Лайма. Серед захворілих – 77 - чоловіків, 137-жінок. У легкій формі хворіло 30 людей, середній ступінь тяжкості – у 184 мешканців області.

На території Хмільницького району у минулому році зареєстровано 2  випадки хвороби Лайма середньої ступені важкості, але укусів кліщів значне більше, за медичною допомогою в лікувальні заклади звернулися 22 мешканця району.

Хвороба Лайма (іксодовий кліщовий бореліоз, Лайм-бореліоз) — інфекційне захворювання, збудниками якого є бактерії Borrelia burgdorferi sensu lato, а переносниками - іксодові кліщі.

Для цієї недуги характерні ураження шкіри, нервової системи, опорно-рухового апарату і серця, а також схильність до рецидивів і хронічного перебігу.

Кліщовий енцефаліт є небезпечним інфекційним захворюванням, яке може призвести як до смерті, так і подальшої інвалідизації у пацієнтів, що вижили. Кліщовий енцефаліт належить до трансмісивних захворювань, тобто, що передається через укус комахи. Кліщовий енцефаліт поширений на великій площі Європи. Не є винятком і територія Хмільницького району, де присутні природні умови для кліщового енцефаліту. Особливо небезпечні пізні ураження різних систем і органів через несвоєчасну діагностику, що призводить до хронічних проявів, тривалої непрацездатності, інвалідизації та летальних випадків. Вакцин проти кліщового бореліозу не існує, а перенесене захворювання не дає довічного імунітету.

Інкубаційний період триває від 7 до 21 днів, за аліментарного шляху зараження інфекція розвивається за 4-7 днів. Діагностику захворювання проводять за допомогою загальноклінічних методів лабораторної та інструментальної діагностики, разом із серологічним та вірусологічним методами. Важливим є грамотний збір анамнезу та молекулярно-біологічне дослідження кліща щодо наявності антигену вірусу кліщового енцефаліту.

Кліщовий енцефаліт відноситься до тих захворювань, які набагато простіше попередити, ніж потім лікувати.

Якщо вас вкусив кліщ: необхідно потерпілому слід звернутися до сімейного лікаря (педіатра) або інфекціоніста за місцем проживання або місцезнаходження, який при необхідності призначить профілактичне лікування антибіотиками та встановить медичне спостереження. Необхідно пам'ятати, що максимальний ефект хіміопрофілактики досягається тільки в тому випадку, якщо прийом антибіотиків розпочато своєчасно за консультацією лікаря.

Адреса найближчої установи охорони здоров'я, де здійснюється лабораторне дослідження кліща, можна дізнатися у медпрацівника організації охорони здоров'я, куди звернувся постраждалий.  Варто зазначити, що мікробіологічна лабораторія ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» проводить дослідження кліщів на лаймбореліози та діагностику хвороби Лайма.

За інформацією відокремленого структурного пдрозділу Хмільницький РВ ДУ "Вінницький обласний Центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України

 

Назад до розділу