• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Українці шанують своє!

eye

159

06.04.2023 13:04

RSS

Українці бережуть своє. Цим ми унікальні, благословенні своїм родом і міцні своїми традиціями.

Нині, коли вороги намагаються не тільки захопити українські землі, а й знищити українство, нашу національну культуру, одним із пріоритетних завдань в галузі культури є збереження нематеріальної культурної спадщини (НКС) кожного регіону України. Це обряди, звичаї,традиції, вірування, ремесла, народні знання про Всесвіт, традиційна кулінарія, тощо.

Цим питанням у світі займається Всесвітня організація ЮНЕСКО, що створена при ООН. Нею ще у 2003 році прийнята Конвенція по збереженню елементів НКС кожної країни. Україна ратифікувала її у 2008 році і розпочалася робота з виявлення, вивчення та збереження елементів НКС в кожній області .

У Хмільницькій громаді у 2022 році було розпочато роботу зі створення місцевого Переліку елементів НКС і вже в травні 2022 року елемент «Андріївські вечорниці с. Томашпіль» ввійшов і до Обласного переліку елементів НКС.

На сьогодні дослідження тривають. Так, 31 березня в селі Соколова відбулася зустріч методиста КЗ «Будинок культури» Хмільницької міської ради Оксани Гавури, відповідальної за НКС в Хмільницькій громаді, директора Філії «Сільський Будинок культури с. Соколова» Лесі Пальонко з жителями села: Євгенією Іванівною Бронюк - в минулому вчителькою, та Оленою Францівною Надкерничною-Дручинською – директоркою місцевої школи. Вони розповіли про розмаїття обрядів і традицій в своєму селі, за що ми їм щиро вдячні.

З розповіді соколівчан почуто багато цікавого про кулінарну родзинку - «Гречані пампушки», про родинний обряд «Народини», весільні обряди «Зажинки», «Кізонька», «Весільний четвер» та багато інших традицій, які збереглися в селі до нашого часу.

Наразі ми зупинились на вивченні весільного обряду «Обжинки» с. Соколова, який проводиться на весіллі, коли одружують наймолодшу дитину, або останню, яка ще була неодружена.

Роботу розпочато в надії, що обряд не зникне, а буде збережено і внесено до Обласного переліку елементів НКС.

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Хмільницької міської ради 

За інформацією КЗ "Будинок культури" Хмільницької міської ради 

Назад до розділу