• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Мов писанка, хай квітне Україна!

eye

128

07.04.2023 12:51

RSS

Серце завжди збагачує добро і возвеличує любов до звичаїв свого народу.

Важливо, що хмільничани дбайливо та з повагою плекають грона народних традицій.

Адже в дні перед Великоднем - особливо час збагнути таїну українських звичаїв, які від роду й до роду наші, живі, вічні.

У читальному залі КЗ «Біблітека для дорослих» пройшла година народознавства «Грає веселка на писанці дивній, в кожному знаку - молитва людини» за участю учнівської молоді та Світлани Косіцької, викладачки мистецтв, бібліотекарки Державного професійно – технічного навчального закладу «Хмільницький аграрний центр професійно – технічної освіти». Світлана Володимирівна розповіла про диво – дивне українського народного прикладного мистецтва – писанку.

«Нині, як і сотні років тому, в Україні пишуть писанки, які єднають нас з Богом, з духовними силами, з рідною землею, предками. Але, як кожний куточок нашої землі прекрасний по – своєму, так і писанки з різних місцевостей мають своє неповторне обличчя», - розповідає Світлана Володимирівна, яку навчила писати писанки її бабуся Ксенія Якимівна Яковина. Вона не лише відкрила свої секрети майстерності, але й пояснювала значення багатьох символів, знала й співала багато народних пісень. Саме завдяки любові Ксенії Якимівни до цього давнього мистецтва, традиція писанкарства збереглася в родині.

Світлана Володимирівна написала в минулому році 110 писанок , показала присутнім деякі з них та їх світлини.

Історію символіки різноманітних видів української писанки, за якими стоять цілі тисячоліття, стильові особливості писанок різних регіонів України розкриває виставка – інсталяція «Йде Великдень до нас з писанками».

Давайте творити разом більше краси і обмінюватись позитивом. Хай закодовані на перемогу та славу України писанки захистять кожен наш дім.

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Хмільницької міської ради 

За інформацією КЗ «Біблітека для дорослих» Хмільницької міської ради

 

Назад до розділу