• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Небезпека водно-нітратної метгемоглобінемії

eye

111

12.04.2023 10:54

RSS

Вода, як і повітря є невід'ємною частиною існування всього живого. Ось чому проблема чистої води є однією з тих, розв'язання яких неможливо без екологічних і гігієнічних знань.

Звичайно, масові захворювання населення інфекційної природи – найбільш загрозливий, але не єдиний негативний наслідок вживання неякісної води.

Масові ураження можуть мати неінфекційну природу, тобто зумовлюватись наявністю у воді хімічних – як мінеральних , так і органічних домішок.

Серед великої кількості ендемічних захворювань, що тісно пов'язані із вживанням води виділяють таку хворобу як ВОДНО-НІТРАТНА МЕТГЕМОГЛОБІНЕМІЯ.

Цією хворобою хворіють зазвичай немовлята, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з високим вмістом нітратів (понад 50 мг/л) та нітритів.

Те, що хвороба є особливо небезпечною для дітей віком до 3-х років пояснюється їх фізіологічними особливостями, що характерні для такого віку.

Внаслідок потрапляння великої кількості нітратів чи нітритів разом з водою, в організмі утворюється метгемоглобін, який на відміну від оксигемоглобіну не здатний переносити кисень. Внаслідок цього виникає гемічна гіпоксія, основними проявами якої є:

- акроціаноз (синюшність) носо-губного трикутника, мочок вуха, кінчиків пальців;

- синюшність слизових оболонок;

- тахікардія – прискорене серцебиття;

- задишка, згодом запаморочення, судоми.

У вкрай важких випадках це може закінчитись летально!

По Вінницькій області в Томашпіьському районі в 2013 році був зареєстрований випадок смерті немовляти від метгемоглобінемії.

Нашою установою постійно проводиться моніторинг хімічного складу води, в т.ч. і на вміст нітратів. Протягом І кварталу 2023р. по трьох ТГ за санітарно-хімічними показниками було обстежено 33 громадських колодязі, з яких 13 (39%) не відповідают нормативам, в тому числі за вмістом нітратів – 10 (30%).

Не використовуйте воду з неперевірених джерел водопостачання для харчування, особливо – для дітей віком до 3-х років!

ВСП Хмільницький РВ ДУ «ВОЦКПХ» проводить дослідження колодязьної води на хімічні та бактеріологічні показники. Аналіз води може бути виконаний, як по розширеній програмі - 16 хімічних та 4 бактеріологічних показники, так і по скороченій - 11 хімічних і 2 бактеріологічних показники.

Визначення вмісту нітратів у криничній воді проводиться безкоштовно за умови проживання дитини до 3-х років в сім'ї. Також за умови, якщо сім’я є власником індивідуальної криниці, при пред'явлені копії свідоцтва про народження дитини та документу, що підтверджує проживання дитини за адресою розташування криниці

Володимир БОЙКО, завідувач ВСП Хмільницький РВ ДУ «ВОЦКПХ МОЗУ»

 

Назад до розділу