• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Активізація кліщів: як вберегтися від їхніх укусів

eye

69

20.04.2023 08:58

RSS

Вже розпочався сезон активності кліщів. Їх можна зустріти протягом усього року, однак пік їхньої активності припадає на весняно-осінній період -  у квітні-травні та серпні-вересні.

Кліщі можуть потрапити на людину у будь-який час дня і ночі та за будь-якої погоди. Це може відбутися під час прогулянок в парках, виїздах на відпочинок до лісу, а також під час проведення весняних робіт на дачних та присадибних ділянках. Природнім середовищем для цих комах є ґрунт та трава.

Розпізнати кліща нескладно, адже він має характерний бурий або коричневий колір, витягнутий тулуб діаметром від 2 до 5 мм з темною плямою на голові. В Україні живе декілька видів іксодових кліщів. Їхні укуси можуть загрожувати людині хворобами: Лайма, кліщовим вірусним енцефалітом тощо.

Отож, що ж таке хвороба Лайма?

Інша назва – іксодовий кліщовий бореліоз. Це найпоширеніша кліщова інфекція у світі.

Початкові симптоми хвороби Лайма проявляються протягом 5-11 днів після моменту укусу або навіть через місяць.

Перші ознаки можуть нагадати вам симптоми грипу: підвищення температури тіла, головні болі, біль у м’язах, втома, аритмія, алергічні реакції.

Як вберегтися від  кліща:

- Подбайте про відповідний одяг: оберіть світлий одяг із довгим рукавом, що щільно прилягає до тіла, зав’яжіть навколо шиї хустку, куртку чи сорочку заправте у штани, а їх у шкарпетки, черевики або чоботи. Залиште мінімально відкритий шкірний покрив.

- Використовуйте репеленти (засоби для відлякування кліщів).

- На прогулянці періодично проводьте самоогляд (кожні 2 години) або попросіть кого-небудь з друзів, близьких оглянути вас.

- Обробляйте одяг та взуття захисним засобом (можна зсередини).

- У своєму дворі вдома або на дачній ділянці регулярно косіть траву (як правило, кліщі живуть неподалік лісів та полів).

Якщо ви виявили на тілі кліща, слід якнайшвидше видалити його і краще зробити це в найближчому медичному закладі! У жодному випадку не змащуйте місце укусу олією, лаком або вазеліном. Не крутіть його руками!

Протягом 3 тижнів спостерігайте за своїм станом, щоденно вимірюйте температуру тіла. У разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі, яке продовжує збільшуватись, негайно зверніться до лікаря.

Як боротися і чим обробити ділянки від кліщів?

Боротьба з кліщами дуже важлива, тому що ці комахи переносять безліч хвороб, які не просто небезпечні для здоров'я людей і домашніх улюбленців, а й можуть призвести до летальних випадків.

 Найперші профілактичні заходи такі:

  • регулярно підстригати газони до висоти травостою не більше 7-10 см;
  • не допускати утворення звалищ і захаращених місць;
  • своєчасно прибирати опале листя та гілки;
  • проводити дератизаційні обробки, адже миші є носіями личинок кліщів.

Якщо механічне очищення території не допомогло і кліщі все ще є на ділянці, слід вдатися до акарицидних препаратів. Правильно організовані акарицидні заходи допоможуть надовго позбутися від кліщів, тим самим вберегти від укусу себе та домашніх тварин.

Обробляти територію від кліщів слід тільки в суху і теплу погоду, яка створює максимально сприятливі умови для кристалізації препаратів на поверхнях. Саме ці кристали забезпечують повне знищення кліщів. Всього буде потрібно дві-три якісні обробки, щоб повністю захистити себе від кліщів на весь теплий сезон. Порядок проведення робіт такий:

  • перша обробка проводиться в квітні-травні, при підвищенні середньої температури повітря вдень до +10°С;
  • друга обробка проводиться через 2 місяці після першої, зазвичай на початку липня;
  • третя обробка проводиться тоді, коли на ділянці виявляються кліщі. Зазвичай це відбувається в кінці серпня - на початку вересня, в період масового вилуплення личинок кліщів або під час сезонної линьки німф і підготовці їх до відходу на зимівлю.

Зазвичай дві або три такі обробки необхідні тільки в перший рік. У наступні роки достатньо лише обприскати ділянку навесні, щоб знищити кліщів, які могли з’явитися, і не допустити їх розмноження влітку.

ВСП «Хмільницький районний відділ ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

Назад до розділу