• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Вплив радіації на здоров'я людей - центр контролю хвороб МОЗ України

eye

186

26.04.2023 09:04

RSS

За визначенням UNSCEAR і ВООЗ, Чорнобильська аварія є глобальною ядерною катастрофою найвищого рівня.

Після аварії на Чорнобильській АЕС минає 37 років. Радіаційна ситуація на забруднених територіях покращилася: більша частина радіоактивного цезію і стронцію, що вилетіли з жерла четвертого аварійного реактора, напіврозпалася. Та наслідки цієї глобальної ядерної катастрофи ми відчуваємо й досі.

Те, чи придатні землі для життя, залежить від щільності забруднення ґрунту основними стійкими радіонуклідами — стронцієм, цезієм і плутонієм.

До 2300 року активність ізотопів цезію та стронцію знизиться в тисячу разів, а от плутонію — лише на 28%. Тож хоча за триста років концентрація стронцію та цезію вже не становитиме загрози, ці території все ще будуть непридатними для життя людей через активність плутонію.  

Катастрофа вплинула не тільки на території, а й на подальше здоров'я людей. Вчені зазначають, що кількість людей, які померли після участі в ліквідації наслідків аварії або після відселення з зони відчуження, поступово збільшується.

Крім того, проблеми зі здоров'ям не зникають із часом — лише поглиблюються. Насамперед це стосується онкологічних захворювань. Експерти Національного наукового центру радіаційної медицини фіксують драматичне зростання захворюваності на рак щитоподібної залози в тих, хто був опромінений у дитячому віці (0–14 років).

Усі інші групи постраждалих теж мають підвищену захворюваність на рак щитоподібної залози. Що ж до непухлинних хвороб - має місце підвищення кількості серцево-судинних захворювань та їхнє помолодшання.

Наприклад, інфаркт міокарда нині розвивається на 10 років раніше, а катаракту викликають удесятеро менші дози, ніж ті, що були до Чорнобильської аварії.

Крім того, опромінення через катастрофу в Чорнобилі збільшило ризик розвитку лейкемії в учасників ліквідації наслідків аварії

У чому небезпека радіації для здоров’я людини?

Радіація може впливати на організм людини на клітинному рівні. Так, вона може призводити як до загибелі, так і до модифікації клітин, у тому числі пошкодження ДНК. Ураження великої кількості клітин може призвести до дисфункції пошкодженого органу або навіть смерті.

Дослідження, які зараз проводяться, підтверджують підвищення ризику раку молочної залози та мієломної хвороби у постраждалих внаслідок аварії.

Також вчені зазначають, що довготривала радіація низьких рівнів призводить до значно серйозніших біологічних змін, ніж еквівалентні дози короткочасних випромінювань високих рівнів.

Очевидна чітка тенденція до затримки фізичного розвитку у дітей із радіоактивно забруднених територій, а також погіршення соматичного і психічного здоров’я за всіма класами хвороб, зокрема, патологія щитоподібної залози, порушення регуляції з боку імунної, ендокринної й нервової систем.

Сьогодні ми маємо пам’ятати про недопустимість подібного лиха в майбутньому. Інвестиції в безпечніші альтернативні джерела електроенергії — це шлях, до якого ми маємо прагнути, аби не наражати на подібні ризики ні українців, ні решту світу.

За інформацією Відокремленого структурного підрозділу «Хмільницький районний відділ ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

Назад до розділу