• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

28 квітня – Всесвітній день охорони праці

eye

186

28.04.2023 08:13

RSS

28 квітня в Україні та більше ніж у ста країнах світу відзначають Всесвітній день охорони праці. Цей день є нагодою для привернення уваги громадськості до проблем безпеки та здоров’я на роботі.

У 2023 році Міжнародна організація праці (МОП) визначила тему цього дня – «Безпечне та здорове робоче середовище — основний принцип і основне право у світі праці».  Делегати Міжнародної конференції праці (ILC) ухвалили також резолюцію щодо включення принципу безпечного та здорового робочого середовища до Основних принципів і прав на працю МОП.  

За статистикою, у світі щороку внаслідок нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань гине понад 2 мільйони працівників, а близько 160 мільйонів – зазнають ушкоджень.

У Конституції України закріплено право кожного громадянина на працю у безпечних та здорових умовах. Однак, з початком збройної агресії російської федерації в Україні тисячі працівників втратили можливість працювати у безпечних  та здорових умовах.

 На виробництві, за час повномасштабної війни, постраждали понад 3 тисячі працівників, 520 з них – загинули. Безпосередньо внаслідок ракетних обстрілів та дії вибухових предметів травмувалися понад 700 працівників, 254 з них – загинули. Тобто майже кожен другий працівник загинув внаслідок бойових дій.

Такі дані підкреслюють важливість забезпечення безпеки праці на роботі, особливо в умовах війни.

Наше сьогодення – це повномасштабна збройна агресія російської федерації проти України, де виробництво, промисловість і працівники – стоять міцною лінією оборони, стикаючись з величезною кількістю ризиків та небезпечних втрат.

Сьогодні, у Всесвітній день охорони праці, ми віддаємо шану пам’яті працівникам, які загинули як у мирний час, так і під час війни. Бажаємо зцілення та витримки усім українцям, які постраждали внаслідок російської агресії.

Пам’ятаймо, безпека праці є запорукою збереження найціннішого – людського життя! Разом ми зможемо забезпечити безпечне та здорове майбутнє для українських працівників та відновити країну після війни!

Саме тому виконавчий комітет Хмільницької міської ради звертається до всіх працівників, роботодавців, сьогоднішніх та майбутніх, громадськості й наголошує на необхідності пам'ятати, що людське життя – це найвища соціальна цінність, і ніякими обставинами не можна виправдати смерті людини.

Закликаємо роботодавців та працівників бути відповідальними, дотримуватись правил безпеки праці та пам’ятати про свої права та обов’язки.

Виконавчий комітет міської ради пропонує  протягом квітня-травня вшанувати пам'ять працівників, які загинули на виробництві, відвідати сім'ї потерпілих, винайти можливості для надання їм допомоги з вирішення матеріальних, соціально-побутових та інших проблем.

Управління праці та соціального захисту населення Хмільницької міської ради

Назад до розділу