• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Цінності добра будують гідне майбутнє

eye

362

15.06.2023 14:53

RSS

15 червня увесь цивілізований світ засвідчує повагу людям літнього віку, акцентуючи увагу на захист їхніх прав та розвиток їхніх можливостей.

Реалії воєнного часу роблять особливий наголос на важливості соціального захисту людей похилого віку.

У Хмільницькій громаді на «ниві» захисту, підтримки інтересів людей похилого віку працюють фахівці Управління праці та соціального захисту населення разом з Територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг).

За міською Програмою «Добро» з початку 2023 року коштом міського бюджету надано допомогу на загальну суму 689,3 тис. грн. 395 мешканцям Хмільницької міської громади, в тому числі і громадянам похилого віку.

Терцентр опікується одинокими та самотніми малозабезпеченими громадянами похилого віку та особами з інвалідністю та надає такі соціальні послуги:

  • догляд вдома;
  • натуральна допомога;
  • соціальна адаптація;
  • транспортні послуги;
  • прокат технічних та інших засобів реабілітації.

Станом на 15.06.2023 року, на обліку в терцентрі перебуває 1096 громадян, з них 997 – особи похилого віку.

У відділенні соціальної допомоги вдома зареєстровано 397 осіб, з них 377 – люди похилого віку, яких відвідують соціальні робітники та надають допомогу за місцем проживання.

Соціальні робітники активно працюють над виявленням осіб, які мають право на отримання соціальної послуги догляду вдома, а також соціальної послуги натуральної допомоги (прибирання житла, прання, прасування, миття та обклеювання вікон, допомога при консервації овочів та фруктів тощо).

З січня 2023 року на облік про надання соціальних послуг прийнято 47 громадян похилого віку, з них 35 осіб проживають в сільській місцевості.

У відділенні денного перебування на обліку - 166 осіб, з них 159 людей похилого віку. Для відвідувачів проводяться тематичні заходи, відвідини музею та виставок. Із початком повномасштабної війни підопічні терцентру підтримують воїнів Збройних Сил України. У стінах установи вони плетуть маскувальні сітки та халати, в’яжуть теплі шкарпетки та килимки, шиють натільну білизну та ремені підтримки. Сплетено вже 78 маскувальних сіток (1467кв.м.).

Також функціонує пункт прокату технічних та інших засобів реабілітації, послугами якого з початку 2023 року скористалися 74 особи, з них 55 людей похилого віку

У відділенні організації надання адресної натуральної та грошової допомоги перебуває 533 особи, з них 460 осіб похилого віку. Станом на 1 червня 2023 року, взято на облік 83 особи, в тому числі 69 людей похилого віку. Надано благодійні продуктові набори 998 особам, зокрема 850 людям похилого віку на загальну суму 338,9 тис. грн.

На обліку отримувачів транспортних послуг перебуває 78 осіб, з них 49 громадяни похилого віку, які мають порушення опорно-рухового апарату та пересуваються за допомогою візків, палиць, милиць, ходунків. За 5 місяців 2023 року надано 120 безкоштовних транспортних послуг.

Для вирішення питань захисту людей похилого віку, які потребують міжгалузевої узгодженої співпраці, створено Міжвідомчу раду з питань сім’ї, соціальної підтримки сімей Захисників та Захисниць, інтеграції внутрішньо переміщених сімей (осіб), гендерної рівності, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми.

Працює мобільна команда гуманітарної організації ІNTERSOS, яка надає підтримку місцевим мешканцям, в тому числі громадянам похилого віку.

День захисту людей похилого віку символізує єдність і спадкоємність поколінь українців, які поважають цінності добра та людяності.

Це ще одна чудова нагода подякувати батькам, матерям, ветеранам війни і праці, пенсіонерам і взагалі всім літнім людям за їхню самовідданість, безмежну доброту і мудрість.

З повагою дбаймо про людей! Цінності добра будують гідне майбутнє!

 

Управління праці та соціального захисту населення Хмільницької міської ради

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Хмільницької міської ради

 

Назад до розділу