• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Лептоспіроз: захистіть себе

eye

72

16.06.2023 11:25

RSS

Лептоспіроз – небезпечне інфекційне захворювання, спричинене бактерією Leptospira. Захворіти на лептоспіроз можна під час перебування в заражених водоймах, риболовлі, сінокосі на зволожених територіях, під час догляду за хворими та інфікованими тваринами тощо.

У тіло людини бактерія лептоспірозу потрапляє через тріщини, порізи або рани на шкірі чи слизові оболонки (очі, ніс, рот).

Лептоспіроз буває складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань — наприклад, можуть нагадувати грип чи COVID-19. До того ж, інколи недуга може мати безсимптомний перебіг.

Серед симптомів лептоспірозу:

- висока температура;

- головний біль;

- озноб;

- біль у м’язах;

- блювання та діарея;

- жовтяниця;

- почервоніння очей;

- висипання.

Людина може захворіти в період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження. У разі несвоєчасного звернення по медичну допомогу, недуга може призвести до смерті.

Щоб уникнути лептоспірозу:

- уникайте потенційно заражених водойм та риболовлі в них;

- вакцинуйте домашніх та сільськогосподарських тварин проти лептоспірозу;

- уникайте контактів із хворими та інфікованими тваринами;

- знищуйте гризунів у особистих помешканнях;

- дотримуйтесь правил особистої гігієни, особливо після перебування в укритті чи бомбосховищі, контролю за споживанням їжі у таких місцях.       

Якщо у вас є симптоми захворювання і ви нещодавно контактували із потенційно зараженою водою — зверніться до лікаря. У разі підозри на лептоспіроз лікування необхідно розпочати якнайшвидше, адже захворювання швидко прогресує. Несвоєчасне звернення до лікаря може коштувати життя.

ВСП «Хмільницький районний відділ ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

Назад до розділу