• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Маленьким українцям - про велику Конституцію

eye

168

29.06.2023 11:22

RSS

Про важливість Конституції знають навіть діти. Маленьким українцям - про велику цінність Основного Закону нашої країни у цікавий і зрозумілий спосіб розповіли фахівці Точка Спільно Хмільник.

Хмільницька міська рада щиро сподівається, що краплинки нових знань про нашу велику Україну діти завжди з гідністю носитимуть у своєму серці.

28 червня в Україні відзначають День Конституції. Це Основний Закон нашої держави, якому закріплено правові основи України. Відповідно до тієї ж Конституції, день прийняття Основного Закону є державним святом - Днем Конституції України. Кризові явища в суспільстві зумовлюють те, що українці по-різному ставляться до цього свята. Однак попри це насправді День Конституції дійсно є важливим, причому справжню його важливість всім нам ще належить усвідомити.

Окрім цього, спостерігається ще одна проблема. Часто дорослим важко пояснити дітям, що це за свято - День Конституції України. На допомогу батькам вміщуємо орієнтовний приклад розповіді для дітей старшого дошкільного та молодшого шкільного віку.

В кожній країні є правила, за якими живуть всі її мешканці. Ці правила називаються "законами". Законів багато, та серед них є найголовніший, що зветься словом "Конституція". Якщо цього головного закону не дотримуватися, то в країні не будепорядку. Тому виконувати Конституцію повинні всі-всі мешканці країни.

Наша Україна теж має свою Конституцію - закон, в якому записано всі права українців: право на життя, право на житло, право на працю, право на відпючинок, право лікування та багато-багато інших прав. Записано в Конституції і наші обов'язки. Наприклад, обов'язок захищати свою Батьківщину, обов'язок берегти природу, обов'язок виконувати вимоги Конституції та інші. Важко було б уявити наше життя, якби не було Конституції! Всюди б панували безлад та негаразди. Отже, Конституція України є дуже важливою для всіх нас. Настільки важливою, що мешканці Комсомольська навіть назвали одну з вулиць на честь цього важливого закону - Конституції.

Цікаві факти про Конституцію України

Кожен президент України складає присягу на вірність народу, поклавши руку на Конституцію та на Пересопницьке Євангеліє. Упродовж 1990-1996 рр. було запропоновано 15 проєктів Конституції України - від Конституційної комісії, політичних партій та науковців Міжнародне співтовариство привітало ухвалення Конституції України та визнало її однією з найдемократичніших у світі.

У 2011 році була презентована перша мініатюрна Конституція України - книжка розміром 2×3 см. У ній 160 сторінок, а кожна літера не більш, як 1 мм. Важить книга всього 15 г. Мініатюра вмістила лише десяту частину тексту оригіналу. Автор - художник-графік Ігор Степанов - витратив на її створення близько двох місяців.

У 2019 році в мережі Інтернет з?явилася електронна Конституція України для дітей у вигляді коміксів. Авторами Конституції у коміксах стали брати Капранови, художником - Олександр Костенко.

Проєкт #CПІЛЬНОСоціальніПослуги впроваджується Дитячим Фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW). В Консорціум входять: Українська мережа за права дитини, Partnership for Every Child / Кожній дитині, СОС Дитячі Містечка Україна, ГО "Соціальна Синергія", Громадська організація "Дніпровська ліга соціальних працівників", Громадська організація «Всеукраїнська організація "Клас".

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Хмільницької міської ради за інформацією Точка Спільно Хмільник

Назад до розділу