• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Як вберегтись від дизентерії

eye

58

28.06.2023 13:27

RSS

Літній сезон підвищує ризик виникнення небезпечних захворювань, яких легко можна уникнути, дотримуючись правил гігієни. Серед таких захворювань – дизентерія (шигельоз), яка передається від людини до людини.

Шигельоз — інфекційне захворювання, збудником якого є мікроорганізми роду Shigella. Передається фекально-оральним шляхом, характеризується переважним ураженням товстої кишки, виникненням гарячки, діареї з домішками слизу, крові та гною.

Найбільшу сприйнятливість до шигельозу мають діти віком від 6 місяців до 5 років. Захворюваність серед дітей у 4,3 раза вища, ніж у дорослих.

Збудник, як правило, передається від людини, що хворіє на шигельоз, а також через воду, харчові продукти, контактно-побутовим шляхом.

Інкубаційний період шигельозу триває 2-3 доби, інколи зменшується до 2 годин або продовжується до 3–10 днів. Важкість перебігу залежить від рівня гарячки, інтоксикації, інтенсивності діареї.

Гострі явища на тлі лікування стихають за 2-3 доби, у разі середньої важкості перебігу — на 4-5 добу. Клінічне одужання настає до кінця 2-го тижня.

Вакцини від шигельозу немає.

Головна причина дизентерії – це порушення правил особистої гігієни. Тому правило №1 для профілактики дизентерії – мити руки з милом після відвідування туалету.

Інші важливі правила для профілактики дизентерії:

- ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі та ії приготуванням;

- не купуйте продукти харчування у сумнівних місцях, де їхня якість і свіжість не перевіряється, а самі продавці працюють без медичних оглядів;

- перед вживанням молока та молочних продуктів, які ви придбали на ринках, обов’язково проведіть термічну обробку;

- не допускайте споживання продуктів сумнівної якості та із закінченим терміном зберігання;

- для пиття і приготування їжі використовуйте лише питну бутильовану воду або воду з централізованих джерел водопостачання; при децентралізованому водопостачанні (криниці) воду  перед вживанням кип’ятіть;

- ретельно мийте овочі і фрукти проточною водою; перед вживанням дітьми – обдайте окропом;

- при виявленні симптомів хвороби не займайтесь  самолікуванням, а негайно звертайтесь за допомогою до лікувально-профілактичних закладів.

Бажаємо здоров я!

ВСП «Хмільницький районний відділ ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

Назад до розділу