• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Токсокароз: варто знати

eye

109

29.06.2023 13:24

RSS

ТОКСОКАРОЗ – це гельмінтоз з групи нематодозів. Характеризується лихоманкою, бронхітом, пневмонією, збільшенням печінки та селезінки, єозинофілією. Люди можуть захворіти токсокарозом при потраплянні яєць токсокар з їжею і водою забрудненою випорожненями собак чи котів, а також при контакті з зараженими тваринами. Самка токсокари за добу відкладає біля 200000 яєць. При потраплянні до кишківника  яйця з кров'ю розносяться по органах і тканинах  носія. У людини зустрічаються личинкова і кишкова форми захворювання. Частіше хворіють діти віком від 1 до 4 років. Захворювання протікає з яскравими проявами алергії, висипаннями, лихоманкою, збільшенням печінки та селезінки, бронхопневмонією з кашлем та задухою, набряком обличчя. В різних органах утворюються гранульоми, в яких знаходяться личинки токсокар. Можливий токсокарозний офтальміт.

При кишковому токсокарозі може бути нудота, біль в животі, слинотеча, знижений апетит, головокружіння. Тривалість хвороби - від декількох місяців до кількох років.

Діагностика токсокарозу базується на клінічній картині, даних епіданамнезу та результатах серологічних досліджень. При кишковій формі хвороби досліджується кал.

Профілактика личинкового і кишкового токсокарозу включає загальносанітарні  заходи, а саме:

- охорона зовнішнього середовища від забруднення фекаліями кішок і собак;

- своєчасна  дегельмінтизацію кішок і собак;

- створення спеціальних місць для вигулу тварин.

- дотримування правил особистої гігієни, обов’язкове миття рук після контакту з тваринами.       

ВСП «Хмільницький районний відділ ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

 

Назад до розділу