• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Як пережити спеку: корисні поради для здоров'я

eye

104

06.07.2023 11:00

RSS

Високі температури негативно впливають на здоров’я багатьох людей, та особливо небезпечна спека для людей похилого віку, немовлят, людей з хронічними захворюваннями та тих, хто працює на вулиці. Надмірне тепло може спровокувати виснаження організму та тепловий удар, загострити існуючі серцево-судинні, респіраторні та ниркові захворювання, тож розповідаємо, як запобігти негативному впливу спеки при дотриманні простих правил:

Зберігайте прохолоду;

Під час спекотної погоди важливо зберігати прохолоду, щоб уникнути негативного впливу спеки на здоров’я;

Тримайтесь подалі від спеки;

Уникайте виходу на вулицю та виконання напруженої роботи в найспекотнішу пору доби. Перебувайте у затінку, не залишайте дітей і тварин у припаркованому транспорті, а за необхідності та можливості проводьте 2–3 години на день в прохолодному місці;

Зберігайте прохолоду у домі

Зазвичай вночі на вулиці прохолодніше, ніж вдень. Тому намагайтеся зменшити температуру у приміщенні через провітрювання. Теплове навантаження всередині квартири чи будинку можна зменшити протягом дня, якщо використовувати штори чи жалюзі та вимкнути якомога більше електроприладів.

Вживайте достатньо чистої негазованої води.

Використовуйте легкий і вільний одяг і легку постільну білизну, приймайте прохолодний душ або ванну і регулярно пийте воду. Уникайте солодких, алкогольних напоїв або напоїв з кофеїном.

Не варто їсти у спеку жирну та смажену їжу, ковбаси, фаст-фуд, солодощі, оскільки така їжа перевантажує травну систему, погіршує роботу печінки. Рослинні продукти, зокрема овочі, фрукти та ягоди, бобові і злакові, насіння та горіхи мають залишатися основою здорового харчування й у спекотні дні. Серед білкових продуктів слід надавати перевагу вареним курячим яйцям, омлетам, паровим або запеченим котлетам з птиці та риби, сочевиці.  Вживайте більше овочів та салатів – це забезпечує організм мікроелементами та вітамінами, які людина втрачає під час потовиділення у спекотні дні.

Пам'ятайте, що небезпечним може бути як тривале перебування під прямими сонячними променями, так і перебування у спекотних приміщеннях.

ВСП «Хмільницький районний відділ ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

Назад до розділу