• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Сказ: що варто знати і як уберегтися? 

eye

115

12.07.2023 12:11

RSS

Сказ (водобоязнь, гідрофобія) – гостра інфекційна хвороба з групи вірусних зоонозів, розвивається внаслідок укусу або ослинення хворою твариною, характеризується важкими ураженнями центральної нервової системи і закінчується смертельним результатом.

Потрібно пам’ятати, що Вінницька область впродовж останніх 10 років займає перше місце серед областей України по реєстрації сказу серед тварин, тому епізоотія сказу триває.

Впродовж шести місяців 2023 року на території Вінницької області було зареєстровано 58 випадків захворюванння на сказ серед тварин, що у 2,5 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (23 випадки). Хворі на сказ тварини травмували 87 осіб, які отримують антирабічні щеплення. Дані випадки були зареєстровані на всій території області. Захворювання на сказ за І півріччя 2023 року реєстровано серед: собак, котів, лисів та один випадок був зареєстрований серед великої рогатої худоби.

На території Хмільницької, Уланівської та Війтівецької громад  за перше півріччя в медичні заклади звернувся 51 постраждалий с приводу укусів  домашніх та бродячих тварин. Випадків захворювань на сказ  не зареєстровано.

Нагадуємо, що потрібно робити якщо вкусила тварина.

У разі інфікування людини показані негайна госпіталізація і введення антирабічної вакцини. Таких щеплень має бути шість за призначення вакцини Індіраб: у день звернення до лікаря (0-й день), а потім на 3-й, 7-й, 14-й, 30-й і 90-й дні, або по іншій схемі при застосуванні іншої вакцини.

Антирабічна вакцина запобігає виникненню захворювання у 96–99% випадків.

Вона ефективна у разі початку курсу не пізніше 14-го дня з моменту укусу чи обслинення. Утім, курс імунізації призначають навіть через кілька місяців після контакту із хворою або ж підозрілою на сказ твариною. Антитіла у людини з’являються тільки на 12–14-й день, а максимальні їхні рівні досягаються лише через 30–40 днів. Імунітет стає дієвим приблизно через два тижні після закінчення курсу вакцинації та залишається таким упродовж року.

У разі небезпечної локалізації укусів (обличчя, шия, голова, пальці рук, промежина), множинних або дуже глибоких поодиноких укусів, ослинення слизових оболонок, будь-яких ушкоджень, завданих хижими тваринами, кажанами й гризунами, коли є ризик короткого інкубаційного періоду, окрім вакцини застосовують і антирабічний імуноглобулін. Інкубаційний період може скоротитися до 7 діб — це менше, ніж час вироблення поствакцинального імунітету. Якщо з моменту контакту із твариною минуло більше трьох діб, антирабічний імуноглобулін не застосовують.

Профілактичні заходи поділяються на два напрями: боротьба з носіями збудника і недопущення розвитку захворювання у людини, яку покусала чи обслинила скажена тварина.

Для профілактики сказу необхідно:

• регулярно вакцинувати свійських тварин та диких м’ясоїдних тварин (пероральна імунізація шляхом розкладання у місцях їх перебування їстівних приманок з вакцинами);

• уникати контактів із потенційно небезпечними тваринами;

• не торкатися диких чи безпритульних тварин;

• не підгодовувати безпритульних тварин у місцях, де постійно перебувають люди (особливо діти);

• виконувати правила утримання тварин.

Стережіться безпритульних, а тим більше диких тварин, які не бояться самі до вас підійти. Сказу можна повністю уникнути, якщо після укусу людина якнайшвидше отримає необхідну медичну допомогу. Курс антирабічних щеплень призначають у разі ймовірного або наявного інфікування людини, після визначення приналежності випадків укусів до певних категорій контакту згідно з рекомендаціями ВООЗ. Самовільно припиняти лікування чи порушувати режим поведінки під час нього неприпустимо.

Що робити із твариною, підозрілою на сказ?

Собаку, кота чи іншу тварину, яка покусала людей або тварин, слід негайно доправити до найближчої ветеринарної клініки для огляду й утримання під наглядом спеціалістів протягом десяти днів, у жодному разі їх не вбивати!

В Україні останні 30 років епідемічна ситуація щодо захворюваності людей на сказ є нестійкою. Реєструють поодинокі випадки захворювань, є умови для їхнього поширення. Зокрема, впродовж останніх років реєструються поодинокі випадки захворювання серед людей (2020 – 2018 по одному випадку, 2017 - два, 2016 - чотири). Останні два випадки даного захворювання серед людей на території Вінницької області було зареєстровано у 2007 році.

ВСП «Хмільницький районний відділ ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

Назад до розділу