• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Павло Околодько - претендент до Книги пошани та пам’яті

eye

479

13.07.2023 15:48

RSS

   Секретар Хмільницької міської ради Павло Крепкий звернувся з клопотанням про занесення до Книги пошани та пам’яті «Гордість Хмільника» прізвища Околодька Павла Андрійовича (посмертно) – знаного й авторитетного хмільничанина, депутата Хмільницької районної ради, заслуженого журналіста України, колишнього редактора Хмільницької міськрайонної газети «Життєві обрії», який більше 50 років свого життя присвятив нелегкій журналістській праці.

   Околодько Павло Андрійович народився 20 листопада 1943 року  в селі Дібрівка Хмільницького району Вінницької області. 
У 1976 році закінчив  Московську вищу партійну школу при ЦК КПРС, був журналістом. 
   Свою трудову діяльність розпочав у 1960 році. Перші його публікації як позаштатного кореспондента Хмільницької районної газети «Червоний прапор» з’явилися в 1960 році. З 1963 по 1965 рік друкується в газетах Прикарпатського та Київського військових округів як позаштатний військовий кореспондент.
   Професійну журналістську діяльність розпочав у 1968 році літературним працівником у Літинській районній газеті «Радянське життя». У 1970 році перейшов працювати літературним працівником, потім – завідуючим відділом листів та масової роботи, відповідальним секретарем Хмільницької районної газети «Червоний прапор» (нині - газета «Життєві обрії»), де пропрацював 47 років, 21 рік з них - на посаді редактора.
   За період його секретарювання (1981-1985 роки) Хмільницька районна газета «Червоний прапор» визнавалась кращою серед районних видань області за поліграфічним оформленням. З 1985 року очолив відділ сільського господарства. З-під його пера вийшли сотні актуальних матеріалів, нарисів, які публікувалися не тільки на шпальтах районних, а й обласних видань. Публікації Павла Околодька завжди носили гострий проблемний характер, допомагали вирішувати соціально-економічні проблеми в районі та місті. 
   За ініціативи Павла Околодька на сторінках газети знайшли широке висвітлення нові форми організації праці, зокрема, бригадний підряд, які згодом лягли в основу його книжки під назвою «Колгосп на підряді», що вийшла у видавництві «Знання».
   У 1996 році, коли редакція потрапила в скрутне економічно-фінансове становище (газета не виходила протягом кварталу), колектив редакції на своїх зборах обирає Павла Околодька редактором міськрайонної газети  «Життєві обрії». На цій посаді яскраво проявилися його здібності не тільки як журналіста, а й як керівника, організатора і господаря. Газета «Життєві обрії» набирає нових ознак. На її шпальтах з’являються гострі публіцистичні матеріали, цікаві кореспонденції, інтерв’ю. 
   Поряд з цим міцніє фінансово-економічне становище редакції. Не було жодного випадку, коли б газета не вийшла.
Околодько П.А. - член Національної спілки журналістів України, лауреат журналістських обласних премій В.Орлика (двічі) та К.Гришина.
   Обирався депутатом Хмільницької районної ради. Користувався заслуженим авторитетом серед колег та керівництва району.
За сумлінну працю та професіоналізм був нагороджений почесними грамотами облдержадміністрації та обласної ради, райдержадміністрації. 
   Нагороджений почесним знаком та золотою медаллю Національної спілки журналістів України.
   Під його керівництвом у 2008 та 2015 роках міськрайонна газета “Життєві обрії” визнавалась одним з кращих видань області.
   У 2018 році Околодьку Павлу Андрійовичу було присвоєно почесне звання «Заслужений журналіст України».
   Помер Павло Андрійович Околодько 02 лютого 2021 року на 78-му році життя. 
   Світла пам'ять про цю добру людину назавжди залишиться в серцях тих, кому пощастило з ним працювати, товаришувати і просто спілкуватися.
  Враховуючи вищевикладене, багаторічне безперервне відображення Околодьком П.А. суспільного життя на теренах Хмільницького краю, дієвість та ефективність  його журналістської діяльності, незаперечну професійну майстерність та ентузіазм, наполегливість і відданість обраній справі, підготовлено проєкт рішення Хмільницької міської ради про занесення до Книги пошани та пам’яті «Гордість Хмільника» прізвища Околодька П.А. (посмертно).

Виконавчий комітет Хмільницької міської ради

Назад до розділу