• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Соціальна послуга "Догляд вдома"

eye

584

21.07.2023 11:14

RSS

Найбільш затребувана базова соціальна послуга, що надається мешканцям Хмільницької міської територіальної громади - це догляд вдома. Соціальна послуга "Догляд вдома" надається Територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Хмільницької міської ради, який в своїй діяльності керується Положенням, затвердженим відповідним рішенням Хмільницької міської ради.

Соціальна послуга "Догляд вдома" – це комплекс заходів, що здійснюється за місцем проживання (вдома) отримувача соціальної послуги протягом робочого дня суб’єкта, що надає соціальну послугу догляду вдома, який спрямований на створення умов забезпечення життєдіяльності осіб, які не здатні (частково нездатні) до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги.

КОМУ НАДАЄТЬСЯ СОЦІАЛЬНА ПОСЛУГА "ДОГЛЯД ВДОМА"?

  • особам похилого віку, у тому числі з когнітивними розладами;
  • особам з інвалідністю, у тому числі з психічними та поведінковими розладами (крім осіб, які страждають на психічні розлади і вчинили суспільно небезпечні діяння та отримують амбулаторну психіатричну допомогу в примусовому порядку за рішенням суду);
  • особам з важкими формами захворювання (у тому числі до встановлення інвалідності), які нездатні (частково нездатні) до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги.

Соціальна послуга надається після комплексного визначення індивідуальних потреб отримувача соціальної послуги, складання індивідуального плану та укладення договору про надання соціальної послуги.

ЩО РОБИТЬ СОЦІАЛЬНИЙ РОБІТНИК

ПІД ЧАС НАДАННЯ ПОСЛУГИ «ДОГЛЯД ВДОМА»?

Соціальний робітник надає такі послуги:

  • допомога в самообслуговуванні (дотримання особистої гігієни, рухового режиму, допомога під час прийому їжі);
  • пересування в побутових умовах, ведення домашнього господарства: закупівля і доставлення продуктів харчування, ліків та інших товарів, приготування їжі, косметичне прибирання житла, оплата комунальних платежів, прання білизни;
  • організація взаємодіє з іншими фахівцями та службами: виклик лікаря, працівників комунальних служб, транспортних служб тощо;
  • навчання навичок самообслуговування;
  • надання інформації з питань соціального захисту населення;
  • допомога в отриманні безоплатної правової допомоги (у вигляді скерування, переадресації, супроводу до фахівця з такої допомоги);
  • допомога в оформленні документів тощо.

Зміст та обсяг соціальної послуги, що складається із вищезазначених заходів, для кожного отримувача соціальної послуги визначається ІНДИВІДУАЛЬНО залежно від ступеня індивідуальної потреби отримувача соціальної послуги.

ЯКИЙ ТЕРМІН І ПЕРІОДИЧНІСТЬ НАДАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ПОСЛУГИ "ДОГЛЯД ВДОМА"?

  • постійно – для осіб похилого віку та осіб з інвалідністю, з фізичними та сенсорними порушеннями ІІІ групи рухової активності (1-2 рази на тиждень), ІV групи рухової активності (2-3 рази на тиждень), V групи рухової активності (5 разів на тиждень).
  • періодично – для осіб з когнітивними розладами (2 рази на місяць), психічними та поведінковими розладами (2-4 рази на місяць).

Строки надання соціальної послуги догляду вдома узгоджуються з отримувачем соціальної послуги та/або його законним представником після проведення комплексного визначення індивідуальних потреб отримувача соціальної послуги.

Термін і періодичність надання соціальної послуги залежить від оцінки індивідуальних потреб та складення індивідуального плану.

Для отримання соціальної послуги "Догляд вдома", особа або її законний представник подає органу соціального захисту населення за місцем свого проживання/перебування заяву про надання соціальних послуг у письмовій або електронній формі, що складається за формою, затвердженою Мінсоцполітики, разом з документами, зазначеними у пункті 28 Порядку організації надання соціальних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01 червня 2020 року.

В разі необхідності та за додатковою інформацією звертайтеся до управління праці та соціального захисту населення Хмільницької міської ради за адресою: м. Хмільник, 2-й пров. Чорновола В’ячеслава, 8.

Управління праці та соціального захисту населення Хмільницької міської ради

 

Назад до розділу