• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

КІР: як захиститися?

eye

150

21.07.2023 09:21

RSS

Шановні жителі громади! 

12 червня на Вінниччині стартувала кампанія з проведення додаткових заходів з імунізації проти кору («наздоганяюча» catch-up кампанії з вакцинації КПК дитячого населення).

Вінниччина отримала 24 тис. доз вакцини КПК, яка захистить не тільки від кору, а й від епідемічного паротиту та краснухи. Всі вакцини в Україні зареєстровані, безпечні, схвалені до використання Всесвітньою організацією охорони здоров’я та Міністерством охорони здоров’я України.

Цьогоріч очікується черговий спалах кору.

Головна причина спалахів кору — низьке охоплення профілактичними щепленнями проти кору дітей у попередні роки. Для колективного імунітету необхідно, щоб 95% населення мало імунітет до цієї хвороби.

Кір – небезпечна хвороба, яка є загрозою для невакцинованих дітей та дорослих. Вона передається повітряно-крапельним шляхом і є надзвичайно заразною. З 10 нещеплених людей, які контактували з хворим, 9 захворіють.

Захворювання починається з високої температури, загальної інтоксикації та нездужання, з ознаками запального характеру - біль у горлі, кон’юнктивіт, рясне висипання. Навіть неускладнений кір перебігає досить важко. В період уявного одужання часто приєднується вторинна інфекція, що викликає загрозливі ускладнення: гнійні отити, пневмонії, менінго-паненцефаліти.

За останні роки серед дитячого населення району накопичився досить суттєвий прошарок дітей, які за різних причин не отримали своєчасну вакцинацію згідно Календаря профілактичних щеплень, в тому числі проти кору.

Звертаємося до Вас з проханням звернутися до сімейного лікаря і перевірити вакцинальний статус своєї дитини. Якщо, за будь-яких причин, Ваша дитина пропустила чергову дозу вакцинації, обов’язково надолужте це. Не довіряйте фейковій інформації з невідомих джерел про небезпечність вакцин і недоцільність проведення щеплень!

Не відкладайте здоров’я своїх дітей на завтра, провакцинуйте їх вже сьогодні!

Діти мають отримати два щеплення вакциною КПК: в 1 рік та в 6 років. Якщо дитина пропустила планове щеплення, потрібно наздогнати його якнайшвидше.

Дітям старше 6 років, які не мають жодного щеплення КПК, рекомендовано ввести дві дози вакцини з інтервалом між ними не менше 1 місяця.

ВСП «Хмільницький районний відділ ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

 

Назад до розділу