• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Хмільницька лікарня стала кластерною – що це означає?

eye

908

02.08.2023 13:46

RSS

У МОЗ затвердили спроможну мережу закладів охорони здоров’я Вінницької області та проєкт плану розвитку госпітального округу.

Загалом мережу сформували 94 заклади: 60 надавачів первинної медичної допомоги, 7 надкластерних, 7 кластерних, 19 загальних та 1 екстреної та невідкладної допомоги. Наша Хмільницька центральна лікарня стала кластерним багатопрофільним закладом охорони здоров’я.

Що ж це означатиме і чим тепер будуть відрізнятися заклади охорони здоров'я.

Надкластерний заклад охорони здоров'я - це медичний заклад, що має найвищий рівень спеціалізації та обслуговує велику територію з деякими високотехнологічними процедурами. Його функції можуть включати надання медичної допомоги у разі складних або рідкісних захворювань, проведення складних діагностичних процедур та проведення високотехнологічних операцій. До надкластерних ЗОЗ віднесені Вінницька обласна клінічна лікарня ім.М.І.Пирогова, Вінницька обласна клінічна психоневрологічна лікарня ім. акад. О.І Ющенка, Подільський регіональний центр онкології та ін.

Кластерний заклад охорони здоров'я - це медичний заклад, який обслуговує окрему територію з обмеженою кількістю населення та забезпечує повний спектр медичної допомоги з використанням звичайних методів діагностики та лікування. Він може мати відділення різних профілів, але не обов’язково має високотехнологічне обладнання та не займається проведенням складних операцій. До кластерних ЗОЗ віднесені Хмільницька центральна лікарня, Гайсинська центральна районна лікарня, Вінницька міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги та ін.

Загальний заклад охорони здоров'я – це простіший та найбільш поширений тип медичного закладу, який забезпечує найпоширеніші види медичної допомоги, такі як консультації лікарів загальної практики, діагностика та лікування неважких захворювань та щоденних потреб населення в медичній допомозі.

Отже, Хмільницька центральна лікарня буде надавати медичну допомогу пацієнту у разі найпоширеніших хвороб у середніх і тяжких випадках, буде у пріоритетному порядку, порівняно з загальними лікарнями, забезпечуватись кадрами та обладнанням, а це надасть можливість повною мірою забезпечити якісні та найнеобхідніші медичні послуги.

Відділ з питань охорони здоров’я Хмільницької міської ради

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Хмільницької міської ради

Назад до розділу