• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Спадщина знаходиться на окупованій території. Як бути?

eye

169

17.08.2023 10:43

RSS

Міністерство юстиції України пояснює:

Людина зі статусом ВПО, виїхала з Маріуполя, має усі документи на квартиру, але отримати спадщину не може, бо нотаріуси не відкривають спадкове діло, якщо спадок знаходиться на окупованій території. І як нам бути?".

В умовах воєнного або надзвичайного стану спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України, незалежно від місця відкриття спадщини.

Отже, з метою прийняття спадщини спадкоємцям необхідно особисто звернутись до будь-якого державного чи приватного нотаріуса зі всіма необхідними документами. В першу чергу із заявою про прийняття спадщини, на якій підпис спадкоємця буде належним чином засвідчений, у разі, якщо він особисто не зможе прибути до нотаріуса, у якого планує завести спадкову справу.

Окрім того, у разі смерті спадкодавця на окупованій території, перед зверненням до нотаріуса для прийняття спадщини, необхідно встановити факт смерті спадкодавця на окупованій території. Для цього потрібно звернутися до найближчого місцевого суду на підконтрольній Україні території. Після отримання рішення суду, у найближчому відділі реєстрації актів цивільного стану видається свідоцтво про смерть.

За інформацією Міністерства юстиції України

#варто_знати

Назад до розділу