• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

До уваги батьків дітей з інвалідністю!

eye

240

31.08.2023 16:24

RSS

На базі КЗ "Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій» безкоштовно надається соціальна послуга тимчасового відпочинку для батьків або осіб, які їх замінюють, та здійснюють догляд за дітьми з інвалідністю.

Це комплекс заходів із забезпечення тимчасового, терміном не більше ніж 30 календарних днів на рік, догляду та виховання дитини з інвалідністю, яка потребує постійного стороннього догляду, за місцем її проживання або перебування, в установі/закладі, що надає соціальні послуги, на період відсутності батьків або осіб, які їх замінюють, що здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю, з метою полегшення їх фізичного, психологічного та емоційного навантаження, пов'язаного зі здійсненням довготривалого догляду за дитиною з інвалідністю.

Мета послуги – надати відпочинок батькам, що виховують дітей, які потребують постійного стороннього догляду.

Послуга надається сім’ям, які виховують дітей з інвалідністю від 7 до 18 років, при умові, якщо діти не знаходяться у інтернатних закладах системи освіти чи соціального захисту.

Для отримання соціальної послуги батькам потрібно звернутись до управління праці та соціального захисту населення Хмільницької міської ради.

Тимчасовий відпочинок організовують для батьків, що здійснюють догляд за дітьми з інвалідністю, а саме:

- діти з ДЦП,

- аутизмом,

- синдромом ДАУНА,

- гіперактивністю,

- інтелектуальними та психічними порушеннями,

- епісиндромом.

Виняток складають діти, яким потрібний паліативний догляд (з зондовим харчуванням та з високою потребою медичних послуг).

Поки батьки відпочивають, дітям організовують дозвілля та спілкування з однолітками. Вони цілодобово перебувають у своєрідному «дитячому таборі», де з ними працюють фахівці, що надають послуги в умовах, наближених до домашніх.

У денний час із дітьми працюють психолог, соціальний педагог, вихователь та інструктор з праці. Також забезпечено цілодобовий медичний нагляд за здоров’ям дітей, що включає надання супровідних послуг. Догляд за дітьми здійснюється за гендерним принципом.

Діти проживатимуть у Тренінговому центрі, по 2 особи в кімнаті, будуть забезпечені 5-разовим харчуванням.

За потреби фахівці Центру надають допомогу в годуванні, в гігієнічних послугах тим дітям, які не здатні до самообслуговування. Цілодобово з ними будуть знаходитися доглядальники та медичний персонал.

Соціальна послуга тимчасовий відпочинок для батьків або осіб, які їх замінюють, що здійснюють догляд за дітьми з інвалідністю є вкрай необхідною для батьків, які доглядають та виховують дітей з інвалідністю.

Така підтримка дає можливість батькам підтримати своє фізичне та психічне здоров’я, запобігти психологічному вигоранню, укріпити родинні стосунки, можливість економічно підтримати родину та може стати альтернативою оздоровлення та відпочинку для дітей, осіб з інвалідністю, що потребують постійного стороннього догляду з важкими формами інвалідності.

 У разі необхідності та за додатковою інформацією звертайтеся до управління праці та соціального захисту населення Хмільницької міської ради за адресою м. Хмільник, 2-й пров. Чорновола В’ячеслава, б. 8.

Управління праці та соціального захисту населення Хмільницької міської ради

Назад до розділу