• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Як безпечно облаштувати робоче місце учня

eye

134

01.09.2023 09:36

RSS

ВСП «Хмільницький районний відділ ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» інформує: 

 

Навчання має велике значення у житті дитини, але варто дбати, щоб воно не зашкодило здоров’ю школяра. Для цього необхідно правильно організувати робоче місце учня: достатнє освітлення, оптимальну висоту меблів та правильну позу школяра.

Основні поради, як облаштувати робоче місце школяра.

1. Подбайте про те, щоб письмовий стіл та парта були гарно освітлені. У світлий період доби це має забезпечити природнє освітлення, а в темний – штучне. Оптимальний варіант для другого – настільна лампа на гнучкій ніжці. Якщо ваша дитина пише правою рукою, поставте лампу ліворуч, а якщо вона шульга – праворуч.

2. Меблі мають бути такої висоти, яка відповідає зросту учня, адже від цього залежить формування його правильної постави. Найкращий варіант, коли це будуть моделі-трансформери.

Правильна поза школяра для сидіння за письмовим столом – коли учень сидить глибоко на стільці, попереково-крижовою частиною тіла спирається на його спинку й тримає рівно корпус і голову. При цьому голова має бути злегка нахилена вперед, ноги зігнуті в кульшовому та колінному суглобах під прямим кутом, стопи повинні спиратися на підлогу, а передпліччя вільно лежати на столі.

3. Якщо ваша дитина працює за персональним комп’ютером, поставте монітор навпроти її обличчя, на відстані витягнутої руки. Клавіатура й мишка мають бути на рівні ліктя, зап’ястки повинні бути розташовані прямо – так м’язи не набрякатимуть.

Пам’ятайте, що завдяки достатньому освітленню та правильній позі учня за письмовим столом можна зменшити навантаження на його очі й запобігти зниженню рівня гостроти.

ВСП «Хмільницький районний відділ ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

Назад до розділу