• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Що означає «списання квартир із балансу?»

eye

470

11.09.2023 16:25

RSS

8 вересня на сесії Хмільницької міської ради ухвалено рішення про погодження списання з балансового обліку КП «Хмільниккомунсервіс» багатоквартирних житлових будинків.

Бачимо: це питання хвилює власників квартир. Отже, ми вирішили пояснити чому так, чим це регламентовано і як це позначиться на утриманні багатоквартирних житлових будинків?

??Ухвалення рішення про погодження списання з балансового обліку комунального підприємства багатоквартирних житлових будинків – це виконання вимог Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» від 14.05.2015 № 417-VIII. (далі – Закон).

??Відповідно до статті 2, частини першої статті 5 цього Закону встановлено, що спільне майно багатоквартирного будинку є спільною сумісною власністю співвласників. Спільне майно багатоквартирного будинку не може бути поділено між співвласниками, і такі співвласники не мають права на виділення в натурі частки із спільного майна багатоквартирного будинку.

Отже: багатоквартирний житловий будинок є співвласністю власників квартир та нежитлових приміщень у ньому, що не дозволяє йому перебувати у власності держави чи територіальної громади.

Ні держава, ні територіальна громада, ні ЖЕКи не можуть бути «балансоутримувачем», якщо вони не є одноосібними власниками всього будинку!

??КП «Хмільниккомунсервіс» не може бути балансоутримувачем багатоквартирних житлових будинків, перелік яких затвердила рада.

Баланс – це коли підприємство відображає власні відомості про активи, зобов’язання та капітал.

Раніше, перед приватизацією, багатоквартирні будинки перебували у власності територіальних громад, і за рішеннями органу місцевого самоврядування (міської ради) передавалися "на баланс" відповідним комунальним обслуговуючим організаціям.

Однак, одночасно із приватизацією квартир, необхідно було списувати з балансу пропорційні частки балансової вартості будинків, що не було зроблено через невнормоване законодавство.

??При прийнятті Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», статтю 11 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку», що передбачала утримання житлового комплексу на балансі, виключено, тому продовжувати відображення приватизованого житла на балансі підприємства — юридичних підстав немає.

??Але варто підкреслити: списання з балансу багатоквартирних будинків жодним чином не перешкоджає КП «Хмільниккомунсервіс», як управителю, здійснювати надання послуг з управління житловими будинками.

Управління житлово-комунального господарства та комунальної власності Хмільницької міської ради

Назад до розділу