• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Дезінфекція, дезінсекція та дератизація та їх профілактика

eye

298

19.09.2023 13:56

RSS

Основне завдання дезінфекції - переривання механізму передачі інфекції шляхом знезараження різних об’єктів (повітря, вода, харчові продукти, побутові предмети та інше).

Дезінфекція спрямована на знищення в навколишньому середовищі патогенних мікроорганізмів: вірусів, бактерій, грибків і т. п.

Дезінфекція проводиться препаратами і приладами (для очищення повітря), схваленими до використання в МОЗ України в повній відповідності з санітарними нормами дезінфекції.

Існує п’ять основних методів дезінфекції: механічний, фізичний, біологічний, хімічний і комбінований.

1. Механічний:

прання, прибирання, миття рук, вивіз сміття – все це зменшує до 50% мікробну забрудненість.

2. Фізичний:

а) кип’ятіння посуду, білизни, води, іграшок, плювальниць;

б) дія водяної пари в автоклавах, дезінфекційних камерах, прожарювання, пастеризація;

в) дія ультрафіолетових променів (бактерицидні та кварцові лампи, сонячне світло), дії низьких температур (охолодження тощо), дія променевої енергії, ультразвук.

3. Хімічний: застосування розчинів дезінфікуючих препаратів.

ДЕЗІНСЕКЦІЯ – це заходи щодо знищення членистоногих (комах, кліщів), які є переносниками інфекційних хвороб, шкідників запасів продовольства та рослин за допомогою засобів та методів дезінсекції. До членистоногих, що мають епідеміологічне значення відносяться кліщі, москіти, комарі, мухи, блохи, воші. Санітарно-гігієнічне значення під час проведення дезінсекційних заходів мають таргани, клопи, руді будинкові мурахи та інші. Комплекс дезінсекційних заходів передбачає профілактичні і винищувальні заходи.

Профілактичні заходи направлені на попередження розвитку та розповсюдження членистоногих, наприклад, дотримання чистоти на території населених пунктів тощо.

Винищувальні заходи здійснюються фізичними, механічними, хімічними та біологічними методами.

ДЕРАТИЗАЦІЯ є одним із суттєвих способів боротьби з інфекційними захворюваннями шляхом винищування гризунів (щурів, мишей, полівок) – носіїв і джерел багатьох інфекційних хвороб (чуми, туляремії, лептоспірозу та ін). Вона має не тільки протиепідемічне, але й економічне значення, оскільки гризуни завдають великої шкоди сільському господарству, знищуючи посіви, пошкоджуючи зелені насадження, сади, і завдають інший економічний збиток в побуті.

Гризуни є переносниками таких небезпечних інфекційних захворювань як туляремія, гепатит, тиф, чума, лептоспіроз. Крім цього, розселившись на об’єкті, гризуни завдають істотний економічний збиток, перегризаючи проводку, завдають шкоди товарам, що зберігаються на складах.

Для знищення гризунів – переносників збудників інфекційних захворювань людини і тварин використовують хімічний, механічний і біологічний методи.

1. Хімічний: використання отруєної приманки. Сутність хімічного методу полягає в отруєнні гризунів отруйними речовинами – ратицидами.

2. Фізичний передбачає знищення гризунів з використанням генераторів ультразвукових коливань.

3.Механічний спосіб полягає в застосуванні різних капканів, пасток, мишоловок, клейових площадок та ін..

4. Біологічний передбачає знищення гризунів:

а) шляхом зараження інфекцією, небезпечної тільки для гризунів;

б) використання біологічних ворогів гризунів (котів, їжаків тощо).

Своєчасно та грамотно проведені профілактичні та протиепідемічні заходи з дезінфекції, дезінсекції та дератизації дозволять Вам забезпечити належний санітарний та протиепідемічний стан об’єкта, попередити виникнення інфекційних хвороб, заощадити матеріальні витрати на локалізацію та ліквідацію наслідків шкоди, яка завдається інфекційними хворобами, гризунами та комахами.

ВСП «Хмільницький районний відділ ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

Назад до розділу