• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

«Робота для ВПО: ти потрібен!»

eye

326

05.10.2023 13:58

RSS

Про працевлаштування внутрішньо переміщених осіб та відповідні послуги від служби зайнятості йшлось під час "круглого столу" у Хмільницькій філії Вінницького обласного центру зайнятості, за участю:

- соціальних партнерів: Управління соціального захисту населення Хмільницька районна військової адміністрація, Управління праці та соціального захисту населення Хмільницької міської ради, сектор Хмільницьке БПД;

- роботодавців: ДП «Клінічний санаторій «Хмільник» ПРАТ «Укрпрофоздоровниця», СО «Хмільницькі електричні мережі» ПАТ «Вінницяобленерго», КП «Хмільникводоканал», ФОП Бублик Л.В., ФОП Буликова В.С., ФОП Боровська І.Є.;

- громадських організацій: Хмільницька міськрайонна організація Товариства Червоного Хреста України, відокремлений підрозділ INTERSOS.

«Державна служба зайнятості пропонує ряд сервісів та послуг для працевлаштування переселенців на новому місці. Щоб скористатися деякими послугами, людям зовсім не обов’язково реєструватись у центрі зайнятості. !Це, зокрема, підбір роботи, профорієнтаційні послуги, отримання ваучера на навчання тощо. Роботодавці теж можуть скористатися програмами отримання компенсацій за працевлаштування внутрішніх переселенців», – розповів очільник центру зайнятості.

Особи, зацікавлені у роботі, можуть здійснювати її самостійний пошук на Єдиному порталі вакансій або оформити підписку на вакансії через чат-боти у Telegram і Viber.

Було наголошено, що звернення до служб центру зайнятості може значно прискорити процес працевлаштування. Адже фахівці здійснюють підбір кандидатів під конкретні замовлення роботодавців, зокрема, з організацією професійної підготовки безробітних безпосередньо на робочому місці.

Важливо! Законодавчо врегулювано питання надання статусу безробітного ВПО, у яких не розірвані трудові відносини з роботодавцем. Для набуття статусу безробітного та отримання допомоги по безробіттю такі особи мають право припинити трудовий договір в односторонньому порядку, подавши до центру зайнятості за місцем проживання ВПО особисто заяву на ім’я роботодавця про припинення трудового договору, про що центр зайнятості повідомляє роботодавця, територіальні органи Пенсійного фонду і Державної податкової служби (будь-яким засобом комунікації). Датою звільнення вважатиметься наступний день після подання такої заяви.

Також служба зайнятості організовує професійне навчання безробітних за робітничими професіями, які користуються попитом на ринку праці. Таке навчання здійснюється на замовлення роботодавця або для самозайнятості особи, коли безробітний планує започаткувати власну справу.

Служба зайнятості має власну мережу сучасних центрів професійної технічної освіти, які навчають доросле населення. Серед переліку професій, за якими здійснюється навчання – 95 робітничих професій та 335 освітніх програм.

Внутрішньо переміщениі осіби, які мають професійну технічну чи вищу освіту, і не зареєстровані як безробітні, теж можуть безоплатно отримати від служби зайнятості ваучер на навчання та підвищити свій професійний рівень.

На сьогодні є можливість пройти навчання за 123 найменуваннями професій.

Водночас з метою підтримки бізнесу та сприяння працевлаштуванню, активно реалізовується Урядова програма щодо компенсації витрат роботодавцям на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб.

В результаті зустрічі досягнуто домовленості щодо проведення спільних заходів та обміну інформацією.

За інформацією Хмільницької філії Вінницького обласного центру зайнятості

 

Назад до розділу