• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Дитяча точка СПІЛЬНО у Хмільнику зміцнює сімейні взаємини

eye

768

22.11.2023 15:13

RSS

“Батьківство в радість”: як Дитяча точка СПІЛЬНО у Хмільнику зміцнює сімейні взаємини та підтримує батьківський ресурс

Бути батьками — це вміння з яким не народжуються, а здобувають впродовж всього життя. Це кропітка робота над собою та побудовою гармонійних стосунків зі своїм(єю) партнером(кою) та дітьми. Як і в будь-якому навчанні, в батьківстві бувають складнощі та невдачі. Часто настає період роздратування, суму, спустошення і навіть емоційного вигорання.

Для подолання цих проблем та зміцнення підтримки сімей з дітьми у Хмільнику функціонує Дитяча точка СПІЛЬНО. Цей простір відкрито у рамках проєкту СПІЛЬНО. Соціальні послуги від Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та об’єднання партнерських організацій на чолі ГС “Українська мережа за права дитини”. Саме у Хмільнику цей проєкт реалізовує МБО БФ “СОС Дитячі Містечка” Україна.

Дитяча точка СПІЛЬНО

На Дитячій точці СПІЛЬНО працюють психолог, фахівець соціальної роботи та педагог, які проводять індивідуальну та групову роботу з дітьми та їх батьками.

Послуги, які можна отримати на точці:

  • психосоціальна підтримка,
  • перенаправлення до вузькопрофільних спеціалістів (логопедів, психологів),
  • індивідуальна і групова робота з дітьми та батьками,
  • інформування щодо оформлення документів,
  • навчання та лекції для батьків та підлітків,
  • групи взаємопідтримки для батьків/опікунів,
  • арттерапія, майстер-класи для дітей,
  • вільний простір для дітей.

Для підтримки батьківського ресурсу на точці СПІЛЬНО діє курс з розвитку батьківських компетенцій та потенціалу “Батьківство в радість”. Фахівці дитячого простору запрошують всіх охочих батьків/опікунів доєднатися до курсу, адже там є можливість більше дізнатися про методи виховання, порівняти їх зі своїми підходами, поділитися проблемами із групою та тренером, знайти шляхи їх розв’язання, навчитися забезпечувати дисципліну без покарань. Курс складається з 12 зустрічей.

Основна мета занять — навчити батьків приділяти увагу власному добробуту. Для багатьох це відкриття та розкіш, бо всі піклуються лише про дітей і забувають про власні потреби. Ресурсно наповненні та емоційно розвантажені батьки дорівнює щасливі діти”, — розповідає Вікторія Гуцул, психологиня точки СПІЛЬНО та тренерка курсу.

Вже 3 групи батьків Хмільника завершили навчання по курсу “Батьківство в радість”. Згодом планується набір четвертої групи.

“Зізнаюся, що першу групу батьків було важко зібрати, бо всіх лякає все нове та невідоме. Згодом запрацювало сарафане радіо і батьки почали розповідати один одному про наші зустрічі.

Друга група дуже сильно здружилася. Там переважно були внутрішньо переміщені особи, тому для них спілкування мало терапевтичний ефект. Вони ділилися між собою своїм травмівним досвідом, відчули, що можуть тут розповісти про свої переживання”, — пригадує Вікторія.

Для дітей на Дитячій точці СПІЛЬНО фахівці організовують освітні, розвиткові та арттерапевтичні заходи. Є заняття з раннього розвитку для дітей від 2 років, тренінги для підлітків, майстер-класи для дітей віком від 5-7 років. Кожен охочий може знайти собі заняття до душі.

“Будь-який проєкт який має на меті роботу з людьми завжди змінює життя громади у цілому. Я, як керівниця Центру соціальних служб та локальна координаторка проєкту, бачу, що ми змогли залучити тих жителів нашого міста, яких раніше не мали чим зацікавити. На точці СПІЛЬНО і діти, і батьки мають можливості отримати психосоціальну, гуманітарну підтримку. Тут чудове безкоштовне дозвілля для дітей будь-якого віку. Ми працюємо з дітьми з інвалідністю, дітьми з багатодітних та прийомних родин. Наш простір відкритий для усіх охочих”, — підсумовує Тетяна Войтенко.

........................................................................................................................

Дитяча точка СПІЛЬНО знаходиться за адресою вул. Столярчука,2. Вона відкрита з понеділка по п’ятницю з 09:00 до 17:00. Запрошуються діти та батьки, опікуни на індивідуальні консультації та групові заняття. Будемо раді побачитись!

Проєкт #CПІЛЬНОСоціальніПослуги впроваджується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW). В Консорціум входять: ГС “Українська мережа за права дитини”, МБО “Партнерство “Кожній дитині”, МБО БФ “СОС Дитячі Містечка”, ГО “Соціальна Синергія”, ГО “Дніпровська ліга соціальних працівників”, ГО «“Всеукраїнська організація “Клас”».

Авторка: Анастасія Новосядла, комунікаційна менеджерка проєкту СПІЛЬНО. Соціальні послуги

Назад до розділу