• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Профілактика туберкульозу - важливо знати!

eye

142

22.11.2023 10:46

RSS

Вінницький структурний підрозділ  «Хмільницький районний відділ ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» наголошує на важливості профілактики туберкульозу:

на туберкульоз хворіють незалежно від статі, віку, національності чи соціального статусу!

Знизити ризики захворювання на туберкульоз допоможе профілактика.

Загальні поради, які завжди будуть корисними - це здоровий спосіб життя, відмова від алкоголю і тютюнопаління. Також - здорова збалансована їжа з достатнім вмістом жирів, білків, вітамінів. Зберегти здоров’я допоможуть і спорт або регулярні фізичні вправи, перебування на свіжому повітрі.

Тим, хто перебуває у групі підвищеного ризику, зокрема людям із хронічними хворобами, регулярно раз на рік необхідно проходити обстеження у сімейного лікаря, та за його рекомендацією і за наявності відповідних симптомів робити флюорографію.

Діти до 5 років належать до групи підвищеного ризику, адже їхній імунітет ще не до кінця сформований. Відповідно, організм не може ефективно боротися зі збудником туберкульозу.

Важливим кроком у профілактиці захворювання серед дітей є щеплення, а саме вакцина БЦЖ, яку зазвичай роблять на 3-5 день після народження дитини.

Належну інформацію про стан здоров’я дитини також дає проба Манту - оцінка шкірної реакції на введення спеціального препарату під назвою туберкулін.

Згідно із сучасними рекомендаціями, пробу слід проводити дітям, які мають такі чинники ризику розвитку туберкульозу, як: контакт із людиною, яка має туберкульоз із бактеріовиділенням; ВІЛ-інфекція; потреба в трансплантації органів або кісткового мозку; силікоз — захворювання людини, яке виникає при тривалому вдиханні шахтного пилу, що містить вільний діоксид силіцію.

Батьки, які відмовляються від вакцинації, ставлять під загрозу здоров’я та життя новонародженого.

Тому і дітям, і дорослим важливо дотримуватися Національного календаря профілактичних щеплень.

Так ми зможемо зупинити туберкульоз!

За інформацією Вінницького структурного підрозділу «Хмільницький районний відділ ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

Назад до розділу