• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Соціальний захист людей з інвалідністю

eye

198

03.12.2023 10:31

RSS

 3 грудня - Міжнародний день людей з інвалідністю. 

Згідно з Законом України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» соціальний захист осіб з інвалідністю є складовою діяльності держави щодо забезпечення прав і можливостей осіб з інвалідністю нарівні з іншими громадянами та полягає у пенсійному забезпеченні, державної допомоги, компенсаційних та інших виплат, пільг, соціальних послуг, здійсненні реабілітаційних заходів, встановленні опіки (піклування) або забезпеченні стороннього догляду.

В управлінні праці та соціального захисту населення Хмільницької міської ради, станом на 01.12.2023 року, на обліку перебуває 3992 особи з інвалідністю, в т.ч. 167 дітей з інвалідністю.

Відповідно до постанови КМУ від 19 січня 2022 р. №31 «Про затвердження Порядку здійснення реабілітаційних заходів» сформовано 20 направлень для дітей з інвалідністю та осіб з інвалідністю до реабілітаційних установ м. Вінниці для проходження комплексної реабілітації.

Також відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27.03.2019 року №309 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення реабілітації дітей з інвалідністю»  у реабілітаційних центрах України, станом на 01.12.2023 року, отримали реабілітаційні послуги 6 дітей з інвалідністю на суму 122,8 тис. грн.

З початку 2023 року на 198 осіб з інвалідністю сформовані особові справи для забезпечення їх технічними та іншими засобами реабілітації.

Відповідно до Порядку забезпечення осіб з інвалідністю автомобілями, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 липня 2006 року № 999 «Про затвердження Порядку забезпечення осіб з інвалідністю автомобілями», мають право на безоплатне або на пільгових умовах забезпечення легковими автомобілями особи з інвалідністю, діти з інвалідністю, які є громадянами України і місце проживання яких зареєстровано в Україні в установленому законодавством порядку. Протягом 2023 року 8 осіб з інвалідністю отримали компенсацію на бензин, ремонт та техобслуговування автомобіля на загальну суму 3,9 тис. грн. та 37 осіб з інвалідністю отримали компенсацію на транспортне обслуговування на загальну суму 21,9 тис. грн.

Станом на 01 грудня 2023 року, укладено 10 трьохсторонніх договорів на санаторно-курортне лікування осіб з інвалідністю внаслідок загального захворювання та з дитинства, в тому числі з наслідками травми і захворюванням хребта та спинного мозку. За бажанням 9 осіб з інвалідністю одержали грошову компенсацію замість санаторно-курортної путівки.

З початку 2023 року прийнято та опрацьовано 992 заяви (в тому числі осіб з інвалідністю) по наданню соціальних послуг, з них по 971 зверненнях прийнято позитивне рішення, 21 особам відмовлено у наданні соціальних послуг, рішеннями виконавчого комітету Хмільницької міської ради 14 особам надано соціальну послугу догляд вдома на безоплатній основі. Також опрацьовано 10 звернень різних категорій осіб, які перебували в складних життєвих обставинах щодо надання різних видів соціальних послуг на обласному та загальнодержавному рівнях.

На виконання постанови КМУ від 23.09.2020 року № 859 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі» здійснено 179 обстежень з метою здійснення комплексного визначення індивідуальних потреб особи, яка потребує надання соціальних послуг.

Відповідно до постанови КМУ від 6 жовтня 2021 р. № 1040 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі» опрацьовано 6 звернень осіб, які потребують надання соціальних послуг на професійній основі.

У 2023 році проведено виплату адресних соціальних допомог сім‘ям, в складі яких є особи з інвалідністю та діти з інвалідністю на загальну суму 26 млн. 525 тис. грн. Зазначені виплати отримали:

- 577 осіб допомогу особам з інвалідністю з дитинства і дітям з інвалідністю;

-107 громадян допомогу на догляд, які проживають разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічному розладу ;

- 186 осіб державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю.

З початку року за рахунок коштів міського бюджету на виконання програми «Добро» надано допомогу та підтримку на загальну суму 3 млн. 239 тис. грн. (в тому числі особам з інвалідністю), зокрема:

  • 9 особам одноразову матеріальну допомогу громадянам Хмільницької ТГ, які мають інвалідність 1 групи та постійно проходять гемодіаліз у м. Вінниця, в сумі 320,0 тис. грн.;
  • 313 особам одноразову матеріальну допомогу громадянам, які перебувають у складному матеріальному становищі внаслідок важких життєвих обставин в сумі 994,5 тис. грн.;
  • 668 особам одноразову матеріальну допомогу громадянам Хмільницької ТГ відповідно до висновків депутатів Хмільницької міської ради в сумі 661,1 тис. грн.;
  • 28 особам одноразову матеріальну допомогу особам з інвалідністю 1 та 2 групи по зору на загальну суму 14,1 тис. грн.;
  • 164 батькам (опікунам) одноразову матеріальну допомогу для дітей з інвалідністю на загальну суму 82,0 тис. грн..;
  • 2 ветеранам, які брали участь в бойових діях в роки Другої світової війни, з нагоди річниці Перемоги, одноразову матеріальну допомогу на оздоровлення на загальну суму 10,2 тис. грн.;
  • матеріальну допомогу 102 учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС І та ІІ категорії до річниці аварії на ЧАЕС (26 квітня) на загальну суму 73,5 тис. грн.;
  • 36 особам з інвалідністю внаслідок війни, які брали участь в бойових діях на території інших держав, до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав (15 лютого) на загальну суму 67,0 тис. грн.
  • 74 особи, постраждалі внаслідок аварії на ЧАЕС, скористалися пільгами з медичного забезпечення на загальну суму 91,5 тис. грн.;
  • 54 особам виплачено компенсацію за надання соціальних послуг на суму 925,1 тис. грн.

Управління праці та соціального захисту населення Хмільницької міської ради

Назад до розділу