• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Обережно: чадний газ!

eye

143

28.12.2023 10:01

RSS

Вінницька філія "Газмережі" застерігає: через недотримання правил безпеки почастішали випадки отруєння чадним газом.

Громадо! Пам’ятайте: у приміщеннях, де працюють газовий котел або колонка з відводом продуктів згорання в димохід, категорично заборонено використання електровитяжки.

На відміну від турбокотлів (які для згорання газу використовують повітря з вулиці і виводять продукти згорання на вулицю), димохідні котли для функціонування використовують кімнатне повітря, а продукти згорання виводяться в димоходи.

Якщо при цьому одночасно увімкнути електровитяжку, то створюється так звана зворотна тяга. Шкідливі продукти горіння, зокрема чадний газ, що утворюються під час роботи приладу, не виводяться в димохід.

Електровитяжка примусово спонукає їх надходити та накопичуватися в приміщенні.

Чадний газ не має ні запаху, ні кольору, ні смаку, надзвичайно отруйний, смертельно небезпечний. Навіть незначна його концентрація в приміщенні може спричинити тяжке отруєння або смерть.

Користуючись газом, не забувайте про відповідальність та безпеку:

- забезпечте приплив свіжого повітря та належне відведення продуктів горіння назовні, аби запобігти утворенню та накопиченню в приміщенні смертельно небезпечного чадного газу. Відчиніть вікно, чи кватирку. Двері в приміщення, де встановлені газові прилади, повинні мати знизу отвори або щілину для циркуляції повітря.

- перевіряйте тягу в димових та вентиляційних каналах, слідкуйте за їх справністю, запобігайте їх обмерзанню і закупорці. Якщо тяга відсутня або зворотна, газові прилади вимкніть і викличте фахівців;

- встановіть сигналізатор газу - спеціальний прилад, який виявляє небезпечні концентрації природного або чадного газу і подає світлові та звукові сигнали про небезпеку;

- вчасно проводьте фахове технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж та приладів;

- експлуатуйте тільки справні газові прилади, довіряйте їх заміну та ремонт лише фахівцям;

- не користуєтеся газовими приладами не за призначенням. Наприклад, не використовуйте газову плиту для обігріву приміщення.

- слідкуйте також за кольором полум’я на пальниках. Воно має бути синім. Жовте полум’я – це ознака неповного згоряння газу через недостатність кисню в приміщенні або несправність газових приладів. Можливо, необхідно відрегулювати подачу повітря в пальник.

Будьте уважними!

Дотримуйтеся правил безпеки самі й навчайте своїх дітей!

Ціною цього є життя та здоров'я ваше та ваших близьких.

За інформацією Вінницької філії "Газмережі"

Назад до розділу