• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Як вберегти зір: профілактика глаукоми

eye

264

11.01.2024 09:32

RSS

Глаукома – це загальний термін, який використовується для опису групи захворювань очей, при яких ушкоджується зоровий нерв. Це найпоширеніша форма ушкодження зорового нерва, яка за пізнього виявлення та без адекватного лікування призводить до неминучої сліпоти.

Рідина переважно накопичується в передній частині ока. Ця зайва рідина тисне на око, поступово пошкоджуючи зоровий нерв. Назва цього тиску – внутрішньоочний тиск (ВОТ) або очний тиск. Деякі люди мають нормальний очний тиск, однак всеодно страждають глаукомою.

У більшості людей глаукома розвивається на обох очах, хоча спочатку хвороба може загостритися на одному оці. При відкритокутовій глаукомі ураження одного ока може бути середнього або важкого ступеня, тоді як ураження іншого ока може бути легким. У людей із глаукомою на одному оці ймовірність розвитку такого ж типу глаукоми на іншому оці протягом 5-10 років становить від 40% до 80%.

Існує декілька типів глаукоми:

Відкритокутова глаукома. Це найбільш поширений тип. Захворювання розвивається, коли опір накопичується у дренажних каналах ока. Дренажні канали здаються відкритими та функціонують нормально. Протягом місяців або років рідина в оці може накопичуватися і тиснути на зоровий нерв. Захворювання здатне залишатися непоміченим упродовж багатьох років, тому що у більшості людей симптоми відсутні.

Закритокутова глаукома. Цей більш рідкісний тип. Вона виникає, коли кут між райдужною оболонкою та рогівкою надто вузький. Це відбувається, коли ваша зіниця змінюється і стає занадто розширеною занадто швидко. Це блокує ваші дренажні канали і перешкоджає виходу водянистої рідини з ока, викликаючи підвищення внутрішньоочного тиску.

Глаукома з нормальним внутрішньоочним тиском. У 1 з 3 людей є пошкодження зорового нерва, навіть якщо внутрішньоочний тиск нормальний або не дуже високий.

Вроджена глаукома. Деякі діти народжуються з дренажними каналами, які неправильно формуються в утробі матері. Лікар може помітити симптоми глаукоми у вашої дитини під час народження або ознаки можуть стати помітними в дитинстві.

Симптоми глаукоми

Для деяких типів глаукоми немає жодних ранніх попереджувальних симптомів і зміни зору можуть відбуватися поступово, тому симптоми можна не відчути. Оскільки багато людей з відкритокутовою глаукомою не мають помітних симптомів, дуже важливо регулярно проходити обстеження очей для виявлення цього захворювання на ранніх стадіях. Закритокутова глаукома має важчі симптоми, які зазвичай виникають раптово.

При будь-якому типові глаукоми найчастішими симптомами є:

- біль або тиск в очах;

- головні болі;

- райдужні ореоли навколо вогнів;

- поганий, затуманений, звужений зір (тунельний зір) або сліпі плями;

- нудота та блювота;

- почервонілість очей.

Фактори ризику глаукоми:

- спадковість;

- далекозорість;

- високий кров'яний тиск (гіпертонія) та дуже низький кров'яний тиск (гіпотонія);

- люди з діабетом (вдвічі частіше хворіють на глаукому);

- тривале застосування кортикостероїдів;

- короткозорість;

- травма ока в минулому чи операція.

Профілактика

З‘ясуйте, чи хворів хтось із кровних родичів на глаукому.

Після 40 років хоча б 1 раз на рік перевіряйте ВОТ та поле зору.

Проходьте огляд очного дна в офтальмолога.

Після діагностики та встановлення діагнозу:

Точно виконуйте всі рекомендації лікаря.

У встановлені терміни проходьте контрольні огляди офтальмолога, з обов’язковою реєстрацією гостроти зору, стану поля зору, рівня внутрішньоочного тиску та оглядом зорового нерва.

У період між візитами до лікаря самостійно контролюйте стан зорових функцій обох очей (особливо ураженого ока) та рівень ВОТ. Якщо є будь-які додаткові відхилення від звичайного стану, повідомте про це якнайшвидше свого лікаря.

Не вживайте алкоголь.

Не перебувайте тривалий час у темному приміщенні. Усі телевізійні передачі переглядайте в добре освітленій кімнаті.

Не приймайте ванни та не використовуйте процедури, які супроводжуються перепадами температури.

Не займайтесь фізичною працею в положенні, коли голова розташована нижче пояса.

Не приймайте лікарські засоби, які мають компоненти, що розширюють зіницю.

Пам'ятайте, що якщо вчасно діагностувати хворобу та пролікувати, то можливе повне відновлення зору.

ВСП «Хмільницький районний відділ ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

Назад до розділу