• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Платні соціальні послуги: хто, за що і скільки має платити?

eye

347

02.02.2024 13:05

RSS

За надання соціальних послуг завжди хтось платить. В більшості випадків – держава та органи місцевого самоврядування. Тому в отримувачів складається хибне враження про їх безкоштовність.

Проте, механізми фінансування соціальних послуг є досить складними.

Для кого соціальні послуги є безкоштовними?

Згідно із законом безкоштовно (тобто за рахунок бюджетних коштів) всі соціальні послуги надаються таким категоріям незалежно від доходу отримувача:

  • особам, які постраждали від торгівлі людьми;
  • особам, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі;
  • дітям з інвалідністю;
  • особам з інвалідністю І групи;
  • дітям-сиротам;
  • дітям, позбавленим батьківського піклування;
  • сім’ям опікунів, піклувальників, прийомним сім’ям;
  • дитячим будинкам сімейного типу;
  • сім’ям патронатних вихователів;
  • особам, яким завдано шкоди пожежею, стихійним лихом, катастрофою, бойовими діями, терористичним актом, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією.

Також коштом бюджету (тобто безкоштовно для отримувачів) соціальні послуги надаються безкоштовно, якщо їх сукупний середньомісячний дохід становить менше двох прожиткових мінімумів для відповідної категорії осіб.

Коли соціальні послуги стають платними?

Якщо сукупний середньомісячний дохід отримувача соціальних послуг більший, ніж 2 прожиткових мінімуми, але менший ніж 4, то такі послуги надаються за рахунок отримувача або третіх осіб із встановленням диференційованої плати за соціальні послуги.

В свою чергу, плата за соціальні послуги для таких осіб може встановлюватись, якщо послуги надаються понад обсяги, визначені державними стандартами.

Також послуги з догляду, що надає Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Хмільницької міської ради, відповідно до його положення, громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і мають рідних, які повинні забезпечити їм догляд і допомогу – призначаються платно, якщо інше не передбачено рішенням Виконавчого комітету Хмільницької міської ради.

Окрім того, якщо до надання соціальних послуг залучаються недержавні надавачі послуг через використання механізмів соціального замовлення або державно-приватного партнерства, соціальних програм, то оплата таких послуг здійснюється шляхом встановлення компенсації надавачам вартості таких послуг.

Диференційована оплата в розумінні закону це частина вартості соціальних послуг, яка сплачується надавачу отримувачем послуг. Встановлюється диференційована плата за надання соціальних послуг виключно в обсязі, визначеному державними стандартами. Адже за послуги, надані понад державні стандарти, йде їх повна оплата.

Ким встановлюється плата та як обчислюється?

Диференційована плата за надання соціальних послуг встановлюється:

1.Органом, який приймає рішення про надання або відмову в наданні соціальних послуг;

2. Надавачем соціальних послуг (наприклад Територіальними центрами соціального обслуговування, центрами надання соціальних послуг).

Рішення про встановлення плати приймається під час розгляду заяви про надання соціальних послуг. Встановлюється диференційована плата за надання соціальних послуг з дати укладання договору про надання таких послуг, в якому обов’язково зазначаються джерела ( це диференційована плата, повна чи за рахунок бюджетних коштів) та спосіб оплати.

Розмір диференційованої плати за надання соціальних послуг, окрім стаціонарного та паліативного догляду, ніколи не перевищує граничної величини. Він встановлюється на рівні 75% вартості наданих соціальних послуг, якщо така вартість не перевищує граничну величину.

Диференційована плата за надання соціальних послуг стаціонарного та паліативного догляду встановлюється:

  • в розмірі 80% середньомісячного сукупного доходу отримувача послуг;
  • в розмірі 80% від вартості наданих соціальних послуг, якщо така вартість не перевищує 80% середньомісячного сукупного доходу отримувача послуг.

Сьогодні для коректного обчислення диференційованої плати потрібно розуміти під граничною величиною – різницю між середньомісячним сукупним доходом отримувача соціальних послуг та двома розмірами прожиткового мінімуму для відповідної категорії осіб.

Також варто враховувати, що на сьогодні змінився підхід до визначення середньомісячного сукупного доходу сім’ї отримувача в розрахунку на одного члена сім’ї. Відтепер він визначається шляхом автоматизованого обміну наявними даними між інформаційно-телекомунікаційними системами органів влади, підприємств, установ, організацій за один квартал, який передує місяцю, що є попереднім до місяця звернення (п.5 ст. 28 Закону України «Про соціальні послуги» зі змінами від 14.04.2022 р.).

Окрім того, при визначенні розміру диференційованої плати за надання соціальних послуг до складу сім’ї отримувача включаються особи, які : спільно проживають з отримувачем соціальних послуг; ведуть спільний побут з отримувачем соціальних послуг; мають взаємні права та обов’язки і поєднані з отримувачем послуг на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, інших підставах, які не заборонені законом.

В разі необхідності та за додатковою інформацією звертайтеся до управління праці та соціального захисту населення Хмільницької міської ради за адресою: м. Хмільник, 2-й пров. Чорновола В’ячеслава, 8.

Управління праці та соціального захисту населення Хмільницької міської ради

Назад до розділу