• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

На громадських слуханнях про перегляд тарифів на воду

eye

331

27.03.2024 12:52

RSS

26 березня 2024 року відбулись громадські слухання у місті Хмільнику. Головуючим на  громадських слуханнях був заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради Сергій Редчик.

На початку заходу присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих українців.

Питання «Про намір КП «Хмільникводоканал» Хмільницької міської ради переглянути тарифи на послуги централізованого водопостачання та централізованого водовідведення у місті Хмільник» доповідав директор цього комунального підприємства Володимир Козубський.

Він поінформував про складові тарифу на централізоване водопостачання та водовідведення у місті Хмільнику, зосередив увагу на збільшення вартості одних із найважливіших складових тарифу у відсотках: електроенергія – 92,1%, коагулянти – 145,1%, сказав про причини перегляду тарифів.

Керівник зазначив, що чинні тарифи на водопостачання та водовідведення не відшкодовують фактичні витрати підприємства, а це у свою чергу призводить до збитковості підприємства та збільшення кредиторської заборгованості. На собівартість складових тарифу на водопостачання та водовідведення впливають чинники, які не залежать від господарської діяльності підприємства, а саме: збільшення розміру мінімальної заробітної плати, податків, зборів, платежів, підвищення цін (тарифів) на реагенти, паливно-енергетичні ресурси, інші матеріальні ресурси.

Володимир Козубський зауважив, що специфіка господарської діяльності підприємств, які забезпечують послугами з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення споживачів різних регіонів України, базується на різних чинниках, що об’єктивно впливають на фінансові результати діяльності цих підприємств та рівень тарифів. Різний рівень тарифів на підприємствах водопостачання та водовідведення значним чином залежить від місцевих особливостей виробництва та надання цих послуг, а саме: від джерела водопостачання, якості води в джерелі водопостачання, технології очищення, обсягу реалізації послуг водопостачання та/або водовідведення, розгалуженості комунікацій та багатьох інших факторів, які впливають на величину собівартості тарифів. Найвищий рівень тарифів у суб’єктів господарювання, які мають невисокі обсяги реалізації послуг, значну протяжність мереж.

Доповідач наголосив, що перегляд тарифів неминучий, якщо цього не зробити, місто залишиться без води.

Зважаючи на чутливість та непопулярність серед населення питання про необхідність підвищення будь-яких тарифів, ця важлива тема викликала досить активне обговорення учасників слухань. Зокрема, надходили зауваження жителів міста про недоцільність їх підняття, пропозиції щодо дотацій на покриття тарифів з міського бюджету та повторного перегляду собівартості тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення.

Слід сказати, що значна частина виступаючих висловлювала своє розуміння проблематики і необхідності такого кроку, зважаючи на реалії, в яких працює підприємство.

Звучали аргументи і контраргументи, критика і конструктив. Окремі представники громадськості міста виступали емоційно та спонтанно, окремі ж, навпаки, серйозно і виважено підготувалися до заходу і виступали, аргументовуючи власну позицію. Думки різнилися. І це не дивно, адже питання  болюче та резонансне. Підвищення цін і тарифів ніколи не сприймається мешканцями схвально і однозначно.

Головуючий Сергій Редчик, директор підприємства Володимир Козубський, начальник фінансового управління міської ради Тетяна Тищенко, якій також було надано слово для фінансового обгрунтування цього вкрай важливого питання, надавали змістовні відповіді та роз’яснення на поставлені запитання.

Головуючий запевнив присутніх, що усі пропозиції, які були висловлені на громадських слуханнях, будуть опрацьовані фахівцями.  

Після тривалої та жвавої дискусії хмільничани більшістю голосів підтримали Резолюцію про погодження проєкту рішення виконавчого комітету Хмільницької міської ради «Про встановлення тарифів на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, що надаються КП «Хмільникводоканал» та опрацювання пропозицій та зауважень, висловлених учасниками громадських слухань.

Організаційний відділ Хмільницької міської ради

Світлини: Відділ інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Хмільницької міської ради

 

Назад до розділу