• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Як отримати безкоштовні засоби реабілітації в Україні

eye

40

13.06.2024 11:18

RSS

В умовах війни в Україні механізм безоплатного забезпечення ветеранів, військовослужбовців, осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення допоміжними засобами реабілітації набуває особливої важливості. Цей механізм, який вже довгий час є невід'ємною частиною соціальної політики країни, визначений Порядком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2012 року №32.

Порядок передбачає, що засоби реабілітації виготовляються і постачаються суб'єктами господарювання, внесеними Держлікслужбою до Реєстру осіб, відповідальних за введення медичних виробів в обіг.

Хто може скористатися програмою серед учасників бойових дій?

Особи з інвалідністю;

Особи, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції та інших осіб та їх соціальний захист";

Військовослужбовці;

Перелік допоміжних засобів реабілітації

Протезно-ортопедичні вироби, у тому числі ортопедичне взуття;

Спеціальні засоби для самообслуговування та догляду;

Допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому;

Засоби для пересування;

Меблі та оснащення;

Спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією.

Як отримати допоміжні засоби реабілітації?

Першим кроком є визначення медичних показань для забезпечення засобами реабілітації, що здійснюється медико-соціальною експертною комісією, лікарсько-консультативною комісією або військово-лікарською комісією залежно від категорії особи.

Наступним кроком є подання заяви про забезпечення засобом реабілітації або виплату компенсації до органів соціального захисту населення, центру надання адміністративних послуг або через електронний кабінет особи.

Для військовослужбовців необхідно додатково подати копії довідок про обставини травми, виданих командиром військової частини, та інших документів, що підтверджують участь в антитерористичній операції або в заходах із забезпечення національної безпеки та оборони, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

В умовах війни та великих викликів, з якими стикаються наші ветерани та їхні сім'ї, правова підтримка стає критично важливою. Якщо вам потрібна юридична консультація та супровід, звертайтеся до Український ветеранський фонд Мінветеранів.

Для консультації зателефонуйте на "гарячу лінію" 0-800-33-20-29.

Детальніше про безкоштовні засоби реабілітації в Україні читайте в колонці ветерана та юриста Українського ветеранського фонду Ярослава Хоменко спеціально для LIGA.net: https://blog.liga.net/user/yakhomenko/article/53369

За інформацією Українського ветеранського фонду

Назад до розділу