• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Обережно - борщівник!

eye

88

19.06.2024 11:56

RSS

На вигляд – ці квіти непримітні, але контакт з ними може мати глобальні наслідки. На території України поширені два отруйні види цієї рослини: борщівник Сосновського і борщівник Мантегацці. Обидва види походять з Кавказу, жителі якого використовували для супів та борщів молоде листя рослини (звідки його назва). Свого часу борщівник потрапив в Україну і досить швидко поширився. Найбільше борщівник поширений у західних регіонах і на Поліссі. Росте він переважно на берегах річок та в заплавних лісах, на луках, вздовж доріг і залізниць.

Борщівник – багаторічна рослина родини зонтичних (виглядає наче великий кріп) сягає 2-3 метри заввишки, має товсте порожнисте стебло та великі перисті листки. Квіти білого або рожевого кольору, суцвіття у формі парасольк.

Загроза. Всі частини рослини (листя, стебло, коріння, плоди ) містять особливі речовини – фурокумарини, які в сотні разів підвищують чутливість шкіри до ультрафіолету. Якщо сік потрапляє на шкіру – достатньо нетривалої дії сонячних променів, щоб виникли опіки 1-3 ступенів. А при потраплянні в очі сік борщівника може призвести до сліпоти. Підступність рослини в тому, що спочатку її дотик не призводить до жодних неприємних відчуттів - час прояву опіку від кількох годин до кількох діб.

Перша допомога при опіку борщівником

Якщо ви все ж доторкнулися до будь-якої частини борщівника, то відразу після контакту з ним необхідно:

- захистити уражені ділянки від сонячних променів мінімум на дві доби;

- ретельно промити уражені місця водою з густою мильною піною;

- промити (не протерти!) спиртом;

- обробити засобом від опіків «Пантенол».

Якщо опік знаходиться на голові або площа його більше 10% площі тіла, була тривала інсоляція з утворенням глибоких виразок та великих пухирів, різко піднялась температура, почалась сильна алергічна реакція – необхідно терміново звернутись за допомогою до лікаря.

Оскільки борщівник є небезпечним видом, ставлення до нього повинно бути, як до карантинної рослини. Необхідно регулярно вживати заходи для запобігання його поширенню: систематичне скошування, зрізування товстих коренів на глибині 10-15 см забезпечує знищення рослини. Найефективніший засіб боротьби – хімічний.

Якщо ви знищуєте борщівник, пам’ятайте, що потрібно одягнути одяг, який максимально закритий, закритого типу взуття, а також рекомендовано користуватися захисними окулярами та маскою для обличчя. У разі прямого контакту зі шкірою та виникнення опіків негайно звертатися до лікаря.

В Україні боротьба із борщівником ведеться на державному рівні. Згідно із ст. 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Земельного Кодексу України знищення борщівника є компетенцією міських, селищних, сільських голів. Вони повинні домогтися від власників земельних ділянок, на яких розповсюджується шкідлива рослина, її знищення. Землевласники і землекористувачі, які не вживають заходів із боротьби з бур’янами, у тому числі із борщівником, несуть адміністративну відповідальність за ст.52 Кодексу України про адміністративні порушення.

Не торкайтесь до оманливого м’якого листя борщівника оголеними руками! Не дозволяйте дітям зривати листя борщівника чи бавитись ним улітку!

ВСП «Хмільницький районний відділ ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

Назад до розділу