• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Як захиститися від сказу?

eye

8

01.07.2024 10:52

RSS

Сказ – це гостре інфекційне захворювання тварин і людей, яке викликає нейротропний вірус сказу. Воно є смертельно небезпечним, адже вражає центральну нервову систему людини. Якщо не отримати допомогу та почати лікування вчасно, летальність сказу сягає 100%.

Джерелом і збудником захворювання є усі теплокровні тварини. З-поміж свійських тварин носіями сказу часто є собаки й коти, у дикій природі – це вовки та лисиці.

Інфікуватися збудником від хворої на сказ тварини можна через:

- укус;

- подряпину та мікроушкодження шкіри;

- потрапляння зараженої слини на слизові оболонки.

Інкубаційний період у людини зазвичай триває від 7 днів до 3 місяців. За певних умов – від 1 до 3 років. Це залежить від таких факторів, як місце, кількість і глибина укусів; кількість вірусу, що потрапив у рану; вік постраждалого.

Перші симптоми хвороби – поколювання, свербіння у місці укусу. Також можуть виникати симптоми, що нагадують грип (лихоманка, головний біль, м’язові болі, втрата апетиту, нудота і втома).

Через кілька днів розвиваються неврологічні симптоми:

- дратівливість та агресивність;

- хаотичні рухи та збудження;

- розгубленість, галюцинації;

- м’язові спазми і незвичайні пози;

- судоми;

- слабкість або параліч (коли людина не може перемістити частину тіла);

- надзвичайна чутливість до яскравого світла, звуків або дотику;

- вироблення надмірної кількості слини, м’язові спазми в горлі, утруднене ковтання;

- страх задихнутися, гідрофобія (водобоязнь).

На стадії виражених неврологічних симптомів, шанси врятувати пацієнта є дуже низькими.

Щоб захиститись від сказу, необхідна медична допомога та курс антирабічних щеплень – їх має бути 5: 0-й день (день звернення до лікаря), а потім у 3–й, 7-й, 14-й і 28-й дні.

Антирабічна вакцина запобігає виникненню захворювання у 96–99% випадків. Вона ефективна у разі проведеного курсу щеплень при ранньому та негайному зверненні за медичною допомогою та розпочатому курсі не пізніше 14-го дня з моменту укусу чи обслинення.

Протипоказів до екстреної вакцинації проти сказу нема! Вчасне введення вакцини надзвичайно важливе, адже лікування сказу не існує.

В інших випадках, окрім вакцини, вводиться також антирабічний імуноглобулін, що забезпечує захист відразу, до того, як запрацює вакцина:

- широкі укуси (більше 5 см);

- глибокі укуси (що дістають до м’язів);

- будь-який укус, нанесений дикою твариною;

- безпосередній контакт з кажанами;

- будь-який укус або ослинення пошкодженої шкіри наступних ділянок: голова, шия, руки, промежина;

- ослинення слизових оболонок навіть без їх ушкодження.

Нагадуємо: укуси хатніх тварин несуть таку ж небезпеку, як і диких. У разі укусу твариною терміново зверніться до лікаря, зробіть щеплення та пройдіть всі призначені обстеження! Це може врятувати ваше життя!

За інформацією ВСП «Хмільницький районний відділ ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

Назад до розділу