• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Сарана - небезпечний шкідник

eye

20

04.07.2024 12:42

RSS

Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області інформує, що в окремих територіях на сході України, осередково, виявлено масове розмноження та збільшення чисельності небезпечного шкідника – сарани.

Незважаючи на те, що на території Вінницької області поширення цього шкідника не відмічено, необхідно провести комплекс профілактичних заходів із попередження його поширення, оскільки в умовах посушливої погоди ареал поширення, чисельність та шкодочинність шкідника може збільшитися. Насамперед необхідно забезпечити обстеження сільськогосподарських та інших угідь щодо наявності сарани перелітної (Locusta migratoria).

Згідно абзацу другого частини другої статті 18 Закону України «Про захист рослин» підприємства, установи, організації усіх форм власності та громадяни зобов’язані у сфері захисту рослин проводити систематичні обстеження угідь, посівів, насаджень, продукції рослинного походження, сховищ тощо і в разі виявлення поширення шкідливих організмів інформувати про це центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері захисту рослин. Таким чином підприємствам усіх форм власності необхідно своєчасно організувати обстеження посівів сільськогосподарських угідь з метою виявлення заселення їх сарановими та встановлення їх шкодочинності.

Особливу увагу необхідно приділити неорним землям, багаторічним травам та пасовищам поблизу посівів сільськогосподарських культур. В разі виявлення особливо небезпечних шкідників необхідно негайно інформувати державних фітосанітарних інспекторів у регіонах або управління фітосанітарної безпеки за телефоном (0432) 65-91-50.

Захисні заходи проти саранових необхідно проводити за чисельності шкідника, що перевищує економічний поріг шкідливості.

Обприскування проводять за чисельності стадних саранових 2-5, нестадних саранових – 10-15 екз. на кв. м.

Заходи щодо ліквідації вогнищ саранових рекомендуємо здійснювати препаратами, зареєстрованими до використання в Україні на основі таких діючих речовин, як лямбда-цигалотрин + тіаметоксам, люфенурон, альфа-циперметрин, хлорпірифос + циперметрин та інших. Державний реєстр пестицидів, серед яких є препарати, які доцільно використовувати проти саранових, опубліковано на сайті Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України https://mepr.gov.ua/upravlinnya-vidhodamy/derzhavnyj-reyestr-pestytsydiv-i-agrohimikativ-dozvolenyh-do-vykorystannya-v-ukrayini/

Обробки краще проводити вранці та ввечері, коли комахи знаходяться на рослинах. Кулігу (тимчасові скупчення личинок), що рухається, обробляють на площі за 200-250 м від «голови», охоплюючи її по спіралі, що перевищує фронт куліги.

Землекористувачам під час проведення захисних обробок посівів сільськогосподарських культур та інших територій необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування засобів захисту рослин та техніки безпеки при роботі з ними із забезпеченням збереження корисної ентомофауни та медоносних бджіл. Безумовним є дотримання вимог Державних санітарних правил ДCанПіН 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0001282-98#Text та Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0283-21#Text.

Звертаємо увагу на те, що під час та після проведення винищувальних заходів із застосуванням хімічних засобів захисту рослин необхідно дотримуватись заборони випасу свійської худоби та птиці на території проведення захисних заходів та межуючій з нею. Бджолярам необхідно завчасно вжити відповідні заходи для унеможливлення отруєння бджіл. Додатково інформуємо:сарана – поліфаг, який з’їдає всі зелені рослини, проте надає перевагу злаковим культурам – кукурудзі, просу, сорго, пшениці, а також очерету, пирію тощо. Імаго і личинки об’їдають листя, стебла, живляться насінням. Одна особина сарани за період життя з’їдає до 500 г зелені. При масовому розмноженні личинки тримаються дуже щільними кулігами, а імаго перелітає зграями на значні відстані за вітром.

У разі появи сарани на присадибних ділянках місцевим мешканцям рекомендується проводити винищувальні заходи за допомогою побутових оприскувачів засобами захисту рослин, дозволеними для роздрібного продажу та використання населенням.

Назад до розділу