• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

До уваги керівників підприємств, установ та організацій!

eye

32

18.07.2024 14:55

RSS

Центрально-Західне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці повідомляє, що робота за температури зовнішнього повітря понад + 37°С є небезпечною.


Влітку майже на всій території України температура повітря вдень перевищує + 30° С. Зрозуміло, що за таких умов продуктивність праці істотно знижується, а ймовірність нещасних випадків зростає. Аби зменшити вплив підвищеної температури повітря на працівників, роботодавцям необхідно організувати оптимальний режим праці та відпочинку, а також ужити певних заходів безпеки, щоб не допустити перегріву працівників у спекотні дні.

Оптимальні та допустимі показники мікроклімату є різними для різних категорій робіт за показниками важкості, але верхньою межею температури на постійних робочих місцях (тобто там, де працівник проводить більш ніж половину свого робочого часу або не менше двох годин поспіль), с температура + 28° С. Засоби й заходи з нормалізації мікрокліматичних умов теж можуть бути різними: це і влаштування жалюзі або світловідбивних плівок на засклених поверхнях, і максимальне використання природної вентиляції, і влаштування систем кондиціювання, і використання спеціального одягу та засобів захисту.

Сумарна тривалість робіт за температури понад +28° С не повинна перевищувати 4-5 годин за зміну.

Тривалість регламентованих перерв має становити 10% робочого часу на кожні 2° С перевищення. Але варто врахувати, що під час таких перерв працівники повинні перебувати у приміщеннях із різницею температур повітря не більше 5°С та не нижче +25 С (особливу увагу на це слід звернути працівникам, у приміщеннях яких установлені кондиціонери, адже перепади температур значно підвищують ризик серцевих нападів).

Під час робіт на відкритих місцевостях і за температури зовнішнього повітря +35° С і вище тривалість періодів безпечної роботи має становити 15-20 хвилин із подальшим відпочинком не менше 10 хвилин в охолоджуваних приміщеннях.

Робота за температури зовнішнього повітря понад +37 ° С за показниками мікроклімату є небезпечною. Роботодавцям слід змінити порядок робочого дня.

У літню спеку частішають випадки інсультів, інфарктів та гіпертонічних кризів. Найбільш природна та комфортна для організму температура не перевищує +25-27°С. Вищі показники, а особливо різкі перепади температури негативно впливають на роботу серцево-судинної системи.

Дотримуючись нескладних рекомендацій, можна допомогти серцево- судинній системі впоратися з підвищеними навантаженнями, пов'язаними зі спекою. Спека супроводжується посиленою втратою рідини, яку потрібно заповнювати.

Для запобігання зневодненню та підтримки водно-електролітного балансу пийте очищену воду, охолоджені трав'яні чаї, свіжі соки, кисломолочку. Солодка газованка, кофеїновмісні та алкогольні напої краще не вживати. Спрагу таке питво не втамовує, а спиртне та напої з кофеїном розширюють судини, навантажують серце та провокують додатковий перегрів організму.

Намагайтеся сильно не нахилятися, опустивши голову: у цьому випадку до голови сильно приливає кров, може різко підскочити тиск, спровокувавши непритомність і навіть інсульт. Кожні 30-40 хвилин робіть 15-20-хвилинні перерви у фізичній активності. Якщо відчули утруднення дихання, порушення серцевого ритму, слабкість, запаморочення терміново припиняйте роботу. Якщо знаєте, що у вас є проблеми із серцем, завжди беріть із собою серцеві препарати та ліки від тиску.

Пік спеки у приміщенні.
Намагайтеся без необхідності не виходити з приміщення в пікові години спеки. Якщо все-таки потрібно вийти на двір спекотним днем, скоротіть своє перебування на сонці до 15-20 хвилин. Відчувши задишку, почастішання пульсу поспішайте сховатися в тіні або зайти в прохолодне (але не переохолоджене) приміщення.

Відповідно до пункту 5.9 наказу МОЗ «Про затвердження порядку проходження медичних оглядів працівників певних категорій» від 21 травня 2007 року №246, при підвищеній температурі повітря в приміщенні та на відкритих площадках прямими медичними протипоказаннями с хронічні рецидивні захворювання шкіри, виражена вегето-судинна дистонія, гіпертонічна хвороба на будь-якій стадії, алергічні захворювання.

Міжрегіональне управління нагадує керівникам підприємств про необхідність дотримання вимог чинного законодавства з охорони праці та проведення профілактичних заходів під час робіт на висоті в несприятливих погодних умовах.

Не дозволяється працювати на висоті у відкритих місцях за швидкості вітру 10 м/с і більше та за температури повітря понад + 35 С.

Невідкладні роботи на висоті в більш складних погодних умовах (за інших температур) виконуються за рішенням роботодавця.

При цьому в проекті виконання робіт слід передбачити додаткові заходи безпеки, що відповідають цим умовам.

Працювати краще вранці до 11.00 або ввечері, після 17.00.

Більше інформації про те, як працювати безпечно, можна знайти за посиланням: https://pratsia.in.ua/safe work.php

Центрально-Західне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці

Назад до розділу