• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Щоб не стати жертвою шахраїв

eye

59

18.09.2024 11:24

RSS

Шахраї надсилають повідомлення через месенджери (Telegram, WhatsApp чи Viber). У яких просять підтримати дитину в конкурсі або проголосувати за якусь дитячу команду чи групу. Іноді ці повідомлення можуть надходити навіть від імені ваших знайомих, чий акаунт був зламаний.

Далі зловмисники можуть пропонувати перейти на сайт, де потрібно “авторизуватися” і проголосувати. Для цього вас можуть попросити сканувати QR-код, ввести свій номер телефону і одноразовий код, який надійде в SMS. Якщо ви зробите все це, ваш акаунт може бути зламаний і шахраї отримають доступ до нього. Потім зловмисники зможуть надсилати фішингові повідомлення від вашого імені або вимагати гроші. А ще вони зможуть читати ваші повідомлення і переглядати фото та відео.

Що робити, щоб уникнути шахрайства?

- Якщо ви отримали повідомлення від знайомого, зателефонуйте йому, щоб переконатися, що повідомлення дійсно від нього. Або запитайте те, що можете знати тільки він та ви, таке питання викриє шахрая.

- Не переходьте за посиланнями від незнайомців.

- Не вводьте особисті дані на невідомих сайтах.

- Налаштуйте двофакторну автентифікацію для всіх ваших акаунтів.

Будьте пильними та захищайте свої дані!

Більше інформації про правила безпечної поведінки в інтернеті читайте на сайті НБУ та Держспецзв’язку #КібербезпекаФінансів: https://promo.bank.gov.ua/payment.../autentication.html.

#КіберПес

Джерело: Безоплатна правнича допомога

Назад до розділу