• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Зважте на поради енергетиків!

eye

38

15.10.2024 14:44

RSS

У цьому дописі АТ "Вінницяобленерго" пояснює, як діяти в разі коливання електричної напруги та чому може статися така ситуація.

Стрибки напруги в електромережі негативно впливають як на самі електромережі, так і на побутову техніку.

Короткочасні коливання напруги трапляються найчастіше у старих будинках, де мережа вже перебуває у зношеному стані. Адже на стабільність та якість електропостачання впливають два фактори: технічний стан мережі (трансформаторів, ліній електроенергії тощо) та дотримання безперервного балансу між споживанням електроенергії та її виробництвом.

Також стрибки напруги можуть трапитися, коли до мережі підключається потужний прилад з високим рівнем енергоспоживання. Часто це стається саме в осінньо-зимовий період, коли ви у своїх оселях вмикаєте різноманітну техніку і, зокрема, електрообігрівачі.

Зверніть увагу на поради енергетиків щодо захисту техніки та оселі від стрибків напруги.

Вимикайте електроприлади із розетки, саме ті, якими ви не користуєтесь щодня, наприклад, пральною машинкою. Важливо це робити і з іншими електроприладами та особливо тоді, коли ви надовго відлучаєтеся з дому.

Придбайте захисні пристрої, які забезпечать стабільну роботу електропроводки, оберігаючи техніку від коливань напруги. Наприклад, стабілізатор або реле напруги. В разі коливання напруги в мережі реле напруги фіксує перепад і вимикає увімкнені в нього прилади. Потім подає сигнал, що техніку можна увімкнути. Стабілізатор допоможе скоригувати рівень напруги і захистити прилад від перегорання.

Встановіть автоматичний пристрій безперебійного живлення (UPS) і підключіть до нього побутову техніку. Це дозволить їй певний час працювати від акумулятора. І це комфортно в разі вимикання світла та перепадів напруги.

Скористайтесь спеціальним пристроєм - мультиметром. Він допоможе визначити, чи є в будинку або квартирі проблеми з напругою. А саме- заміряйте  і запишіть показники, отримані у різні проміжки часу. За нормальної роботи в однофазній мережі напруга становить 220 вольт (В). Коли ж напруга в мережі нижче 198 В або піднімається вище 242 В, то це вже проблема.

#офіційно #поради_енергетиків #коливання_напруги

Назад до розділу