• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

КП «ХМІЛЬНИКВОДОКАНАЛ» ПОВІДОМЛЯЄ ПРО ЗМІНУ ВЛАСТИВОСТЕЙ ПИТНОЇ ВОДИ

eye

88

Новини

КП «Хмільникводоканал» Хмільницької міської ради повідомляє про зміну органолептичних властивостей питної води. Зокрема: вода може набувати неприродного рибно-болотного запаху. Це пояснюється тим, що джерело водопостачання є поверхневим із річки Південний Буг і зумовлюється впливом сезонних кліматичних та гідробіологічних факторів.

Водозабір розташований на території Лелітської сільської ради. У цьому місці швидкість течії річки дуже низька, а тому річка втрачає природну  здатність  до самоочищення та перетворюється у своєрідний «відстійник» із умовами, сприятливими для розвиту водоростей.

У цей період року в річці П. Буг спостерігається високий вміст аміаку, крім того, із потеплінням розпочинається активний процес окислення органічних речовин особливо діатомових водоростей, що спричиняє рибно-болотний запах, який посилюється при знезараженні води. Це явище є сезонним і тимчасовим.

«Рибний» запах обумовлений природними одорантами, які виділяються водоростями в період відмирання або у “стресових” ситуаціях. Людина дуже чутлива до таких речовин. Окремі природні одоранти ми здатні відчувати на запах при наявності однієї молекули на 5000000 молекул води. У таких концентраціях одоранти не є шкідливими для людини, хоча і неприємні на відчуття, однак така вода цілком безпечна для вживання.

Запевняємо: вода, що надходить до споживачів міста, відповідає усім санітарним вимогам та є цілком є безпечною для здоров’я. На підприємстві функціонує атестована лабораторія. Проби води проводяться для аналізів кожні 2 години.

Технологія очищення питної води дає можливість зменшити «рибний» запах, збільшивши дозу хлору. Слід зазначити, що понаднормові дози хлору призводять до збільшення концентрацій побічних продуктів хлорування та утворення хлороформів, які є вкрай небезпечними для здоров’я людини. Враховуючи це, розуміючи наслідки, підприємство не вживає таких заходів.

Важливо повідомити про те, що за підтримки Хмільницької міської ради у 2019  році заплановано очистку русла річки Південний Буг. Тож маємо надію, що такі екологічні заходи сприятимуть врегулюванню цієї проблеми.

На разі ж, КП «Хмільникводоканал» просить хмільничан із розумінням реагувати на такі сезонні незручності.

КП «Хмільникводоканал» Хмільницької міської ради

Назад до розділу