• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

ЯК ХМІЛЬНИЧАНАМ ОБРАТИ СІМЕЙНОГО ЛІКАРЯ

eye

131

Новини

Тепер меддопомога не прив’язана до місця прописки чи проживання. Кожен може обрати терапевта, педіатра або ж сімейного лікаря в будь-якому медзакладі. Гроші за Ваше медичне обслуговування заплатить держава. 1. ВИБЕРІТЬ ЛІКАРЯ Найпростіший варіант: ви знаєте хорошого лікаря, обслуговувалися у нього і задоволені його роботою. Якщо такого лікаря ще не знайшли, поцікавтеся у родичів, сусідів, друзів, колег – можливо, у них був позитивний досвід в амбулаторії сімейної медицини або поліклініці, яка підходить вам географічно. Ви також можете звернутися до будь-якого медичного закладу і познайомитися з лікарями.  Інформацію про них можна отримати безпосередньо в реєстратурі. Деякі медзаклади вже мають свої власні сайти з такою інформацією. Пам’ятайте, що зараз вам не потрібно звертатися до лікаря "виключно за пропискою". Ви можете обрати лікаря, який працює біля вашого дому, роботи тощо.
  1. ПІДПИШІТЬ УГОДУ З ОБРАНИМ ЛІКАРЕМ
Заклади первинної меддопомоги, в яких працюють сімейні лікарі, підписують контракт із Національною службою здоров’я, а пацієнти – декларацію з лікарями, яких самі собі обрали. Декларація підписується безстроково. Якщо ж ви вирішите підписати угоду з іншим лікарем, ви зможете зробити це будь-коли. Документи для підписання угоди з лікарем: ваш паспорт та ідентифікаційний номер. Якщо ви підписуєте декларацію з педіатром (чи сімейним лікарем, який обслуговуватиме дитину), знадобиться свідоцтво про народження малюка та документи (паспорт та код) обох батьків або опікунів. Лікар внесе дані в систему, роздрукує декларацію, ви її підпишете у 2 примірниках. Один залишається у вас. З цього моменту ви можете звертатися до медичного працівника в будь-який час.
  1. УВАЖНО ПЕРЕВІРТЕ ДАНІ ПЕРЕД ПІДПИСАННЯМ
Декларація з’явиться в системі після подвійної авторизації: лікар попросить назвати код, який надійде вам СМС-повідомленням. Якщо у вас немає мобільного, лікар сфотографує чи відсканує ваші документи, щоб долучити їх до декларації. Тільки після цього декларація з’явиться у системі. На випадок відпустки або хвороби у вашого лікаря має бути заміна — інший лікар первинної ланки або черговий заклад первинної меддопомоги. Якщо вам знадобиться допомога, а ви знаходитеся в іншому місті, звертайтеся до найближчого закладу первинної меддопомоги. Один лікар може обслуговувати максимум 2 тисячі пацієнтів.
  1. ЗВЕРТАЙТЕСЯ ДО ЛІКАРЯ ЗА ПЕРШОЇ НЕОБХІДНОСТІ
Ви зможете звертатися до лікаря, з яким підписали договір, з будь-якими питаннями, пов’язаними зі здоров’ям. Крім обстеження і лікування, лікарі первинної ланки в разі необхідності скеровуватимуть до вузькопрофільних спеціалістів, виписуватимуть рецепти на ліки та видаватимуть будь-які меддовідки. До басейну, наприклад. Тому краще обирати лікаря, який практикує поруч з вами – це скоротить витрати часу на дорогу.
  1. НЕ ДАВАЙТЕ ХАБАРІВ
Пацієнт уклав договір з сімейним лікарем, який працює у медзакладі. У 2018 році такий лікар почне отримувати пряму річну оплату за обслуговування кожного пацієнта, який уклав із ним договір. МОЗ планує, що у 2018 році середня виплата на первинній ланці складе близько 370 грн. на одного пацієнта, у 2019 — 450 грн. У цей бюджет входять оренда кабінету, оплата роботи лікаря, медсестри (фельдшера), прості витратні матеріали та часткове покриття аналізів. Близько половини коштів — видатки практики, все інше — зарплата працівників (лікаря, медсестер, фельдшерів). За цими тарифами закладам первинної медичної допомоги буде платити ДЕРЖАВА. Тож йдучи до лікаря, пам’ятайте, що це безкоштовна медична послуга, за яку проведена оплата з ваших податків. Інструкції для лікаря та пацієнта ви можете переглянути на платформі еHealth: Кроки для лікаряКроки для пацієнта. Зразки декларації тут: https://goo.gl/PpXFPz   За матеріалами moz.gov.ua  

Назад до розділу