• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

ЯК ХМІЛЬНИЧАНАМ ВІДРІЗНИТИ НОВИЙ ШТАМ ГРИПУ?

eye

148

Новини

Міністерство охорони здоров’я прогнозує зростання чисельності хворих під час епідемії грипу в майбутньому сезоні до 14%. В Україну йде новий штам – Мічиган. Міністерство охорони здоров’я прогнозує циркуляцію 3 штамів грипу в епідемічному сезоні захворюваності на грип та гострі респіраторні інфекції 2017/2018.
  • Штам Гонконг;
  • Штам Брісбен;
  • Новий для України штам Мічиган.
Саме штам Мічиган найбільше турбує фахівців з Міністерства охорони здоров’я. Причини: слабкий імунітет до цього штаму і низький відсоток охоплення вакцинацією населення на тлі погіршення соціально-економічної ситуації в Україні. – Оскільки вірус Мічиган є підвидом “свинячого” грипу, то він має схожі ознаки захворювання. Його інкубаційний період становить 4-7 днів. Грип Мічиган відрізняється важким перебігом із великою ймовірністю виникнення ускладнень, – розповів глава МОЗ Микола Поворозник. Відмінність Н3N2 і Н1N1
  • При штамі Н1N1 пік смертності припадає на працездатне населення – в 2009 році вмирали люди 25-49 років (штам Н3N2 викликає пік захворюваності і смертності серед літніх людей);
  • Штам Н1N1 вражає пацієнтів з надлишковою масою тіла;
  • У зоні ризику пацієнти з інсулінорезистентністю, пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, з астмою, з цукровим діабетом і ті, які довгий час приймають ацетилсаліцилову кислоту, аспірин через кардіологічні проблеми.
Симптоми При зараженні вірусом грипу Мічиган ускладнення розвиваються досить швидко і протікають складно. – У хворих спостерігається підвищення температури до 38,7-40 градусів, яка залишається високою протягом трьох і більше доби; – Також у хворих може спостерігатися головний біль, ломота або біль у суглобах, м’язах, сонливість, слабкість, відмова від їжі, кашель без відходження мокроти, рясне виділення поту, сухість слизових оболонок рота, носа, носоглотки; – Під час прогресування грипу стан хворого може ускладнюватися через розвиток пневмонії (первинної, вторинної або змішаної), серозного менінгіту, енцефаліту. Як не заразитися Щеплення. Найперший і головний спосіб захиститися від грипу – це щеплення. Найкраще робити щеплення до листопада, але якщо ви запізнилися, це не привід відмовлятися від щеплення – можна зробити це хоч у лютому. Гігієна. Обов’язково часто і правильно мити руки з милом, а також уникати місць, де багато людей. Поменше чіпати очі, ніс і рот, особливо брудними руками. Препарати. Існують противірусні препарати, які допомагають уникнути грипу, але ефект від них досить слабкий. Купувати і приймати їх можна тільки за рецептом лікаря. Культура хвороби. Навчіть близьких, які захворіли триматися подалі від здорових. По-друге, людина, яка хворіє, повинна вміти правильно чхати і кашляти. Треба закривати ніс і рот паперовою хусткою, а потім одразу її викинути. Рука тут не підходить. Я захворів. Що робити? Усі поради, які буде дано нижче, допоміжні. Перше – потрібно йти до лікаря! Незалежно від того, яке лікування прописав вам лікар, ви можете паралельно використовувати такі методи боротьби з грипом:
  • Відпочивати;
  • Пити багато гарячої рідини;
  • Регулярно очищати носову порожнину;
  • Полоскати горло.
Хмільницьке районне управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області

Назад до розділу