• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

У громаді буде сформовано мережу правових консультантів

eye

316

18.01.2021 10:59

Новини

Починаючи з 2019 року, Хмільницька громада бере участь у програмі «Правоспроможна громада». Ця програма є комплексом практичних заходів, що включає дослідження правових потреб громади, розробку місцевих програм доступу до правосуддя, оцінку їх реалізації.

У рамках цієї програми представники Хмільницької міської територіальної громади, а саме: Наталія Мазур (Хмільницька міська рада), Олена Черній, Віталій Дорох (громадська організація «ПРАВО»), та Ганна Мариніч (Хмільницьке бюро правової допомоги) взяли участь в навчанні.

Після цього було проведено соціологічне дослідження, спрямоване на визначення правових потреб мешканців Хмільницької міської територіальної  громади, презентовано ці результати під час засідання «круглого столу» у місті Хмільник, а також під час практикуму в місті Дніпро.

У результаті соціологічного дослідження виявлено, що у громаді наявні правові проблеми (визначено 10 найактуальніших. Також було виявлено, що жителі  громади не мають достатніх знань та навичок, які б дозволили їм ефективно вирішувати наявні правові проблеми.

Саме це спонукало нашу команду розробити проект «Створення системи безоплатної правової допомоги в Хмільницькій громаді», який було представлено на конкурс «Безпечна та правоспроможна громада», оголошений програмами ««Права людини і правосуддя» та «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження».

У рамках реалізації цього проекту було проведено аналіз місцевої нормативно-правової бази, що регламентує отримання адміністративних послуг, надання дозволів та погоджень, на предмет наявності факторів, які перешкоджають реалізації прав членів громади, розробка пропозицій щодо внесення змін до існуючих та розробки нових НПА, забезпечено надання первинної правової допомоги, а також розроблено проект програми забезпечення населення Хмільницької громади безоплатною правовою допомогою.

15 січня 2021 року в онлайн форматі відбулася презентація нового проекту громадської організації «ПРАВО», який називається «Правова допомога в Хмільницькій громаді: формуємо мережу правових консультантів».

Цей проект є продовженням попередніх ініціатив.

Під час реалізації цього проекту будуть продовжені ініціативи, що розпочато раніше, а також  буде сформовано мережу правових консультантів, які надаватимуть первинну правову допомогу мешканцям сільських громад.

Правові консультанти пройдуть навчання за раніше розробленою програмою, що включатиме різні сфери життєдіяльності громади та формуватиме практичні навички в наданні первинної правової допомоги. Після проходження навчання правові консультанти надаватимуть допомогу на волонтерських засадах.

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Хмільницької міської ради 

Назад до розділу